Protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

Sudjelovali smo na skupu “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama” koji je održan 15. 2. 2020. na Cvjetnom trgu u Zagrebu, pod sloganima “I jedanput je nasilje” te “Pravosuđe ne štiti žene”. Skup je organiziran u okviru kampanje u koju je uključeno 200 zemalja svijeta. Pored Zagreba, u Hrvatskoj su u kampanju uključeni Pakrac, Osijek, Bjelovar, Split, Korčula… Cilj kampanje je podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama i njegovo sprječavanje, senzibiliziranje javnosti da je nasilje nedopustivo.

Skup je počeo minutom šutnje za dan ranije ubijenu šesnaestogodišnjakinju iz Malog Lošinja. Istaknut je problem institucija koje preblago kažnjavaju nasilnike s deset mjeseci uvjetno ili smatraju da jedanput učinjeno nasilje nije nasilje, kao i službeni podaci Ujedinjenih naroda da je svaka treća žena u svijetu tijekom svoga života doživjela neki oblik nasilja – nasilja u obitelji, uznemiravanja na radnom mjestu, seksualnog, ekonomskog ili institucionalnog nasilja. Pročitani su i iskazi žena koje su proživjele nasilje uz poziv okupljenima da sudjeluju u potpori ženama koje su proživjele nasilje i koje ga možda proživljavaju i u ovom trenutku.

Ekonomsko nasilje je možda najsuptilniji oblik nasilja, najperfidniji mehanizam kontrole koji ne samo da „olakšava“ održavanje drugih zlostavljačkih obrazaca, nego i proizlazi iz uvriježenih normi i društvenih odnosa. U Hrvatskoj, nažalost, svjedočimo snažnoj „konzervativizaciji“ društva – klerikalizaciji i jačanju patrijarhata, što je plodno tlo za razne oblike nasilja, prvenstveno ekonomsko. Ne samo da se promovira mit o muškarcu kao “hranitelju i glavi obitelji”, nego se niskim ili nikakvim mogućnostima zapošljavanja ženama onemogućuje osamostaljenje. Ženama se sustavno uskraćuje mogućnost izlaska iz nasilnih zajednica i briga za vlastitu egzistenciju. Nepovoljan položaj žena na tržištu rada –nezaposlenost, potplaćenost, prekarni oblici rada – pokazuje da je ekonomsko nasilje mnogo širi društveni i sistemski problem.