PUNA PODRŠKA RADNICIMA U PRAVOSUĐU, SUDSKIM SLUŽBENICIMA I NAMJEŠTENICIMA – KLASNA SVIJEST I RADNIČKA SOLIDARNOST LOME OTPOR POSLODAVCA

 

Povodom najduljeg štrajka u Hrvatskoj od 90-ih koji traje već punih sedam tjedana i kojeg su „izveli“ radnici pravosuđa, sudski službenici i namještenici, zbog zahtjeva Vladi o dostatnom povećanju već mizernih plaća, Socijalistička radnička partija Hrvatske upućuje im izraze pune podrške u čvrstoj i odlučnoj borbi koju nastavljaju, usprkos restriktivnih mjera poduzetih od strane vlasti, za svoja legitimna radnička i ljudska prava: višu plaću koja prati troškove života, bolje radne uvjete i dr.

Posebno iritira kada Vlada, licemjerno navodeći realne štete ovog štrajka, ne rješava problem, već uvodi penalizaciju i tako malih prihoda – smanjenja plaće i naknada, kao i neplaćene dane za neke dane u štrajku. Ista ova Vlada, koja je svojim bezbrojnim greškama i kriminalnim aferama, poput najsvježije “plinske“, prouzročila milijardske štete za koje joj nije odbijena niti jedna jedina lipa, danas cent, a što su platili svi naši građani.

Pokazalo se u povijesti da su radnici vođeni klasnom sviješću i radničkom solidarnošću, lakše lomili otpor poslodavca ostvarujući svoje ciljeve: povećanje plaće i naknada, bolje uvjete rada i život svojih obitelji dostojan čovjeka. Stoga raduje samoorganiziranje radničke solidarnosti i pomoći u smanjenju štete koju i ovom prilikom čini Vlada Andreja Plenkovića.

U socijalističkoj Hrvatskoj, štrajk je za Partiju bila nepoželjna riječ, već se koristio izraz „obustava rada“ i gotovo je svaka uspjela, jer je ona nastojala brzom intervencijom izbjeći sramotu štrajka u zemlji radničkog samoupravljanja pa su se radnički zahtjevi brzo i često rješavali u njihovu korist. No, danas je u Hrvatskoj klasna svijest i radnička solidarnost nažalost na niskom stupnju ili je u potpunosti izostala, dijelom je potisnuta uznapredovalim nacionalizmom, a i mnogi sindikati je nastoje spriječiti pa se sa radničkim štrajkom u nekoj firmi često ne solidariziraju i pridružuju u podršci radnici drugih firmi.

Neka im ovaj štrajk bude putokaz!

17. 7. 2023.

SOCIJALISTIČKA RADIČKA PARTIJA HRVATSKE