Ranko Adorić: Josipović kao G.W. Bush

Ranko Adorić: Josipović kao G.W. Bush


Posjet predsjednika Ive Josipovića kontigentu oružanih snaga Republike Hrvatske, koji su u sklopu intrvencionističkih NATO trupa u Afganistanu, neodoljivo podsjeća na slične vijesti posjeta američkog ex predsjednika G..W. Busha okupacijskim snagama NATO-a u Iraku. Socijalistička radnička partija Hrvatske se od samog početka snažno  suprotstavljala ulasku RH u NATO.  Nakon  što se to dogodilo sramnom odlukom Sabora, koji je u potpunosti omalovažio mišljenje građana, što je zapravo bio i glavni razlog da se po svaku cijenu ne dopusti referendum po tom pitanju, danas se žestoko  protivimo bilo kakvom angažmanu oružanih snaga RH u interesu američkog imperijalizma i njegovih osvajačkih težnji  po svijetu.

Za angažman u Afganistanu, koji ne podržava golema većina naših građana, a zagrnut je navodno “humanitarnim” zadacima i odlukama OUN-a,  kojom također diktira američki interes, NATO planeri rata traže uporno sve veće učešće drugih zemalja pa i Hrvatske koja zato povećava kontigent na 350 vojnika. Da je akcija intervencije zapala u teški ćorsokak i zapravo propala, priznaju i sami amerikanci, nastojeći sve više izvući svoje trupe zamjenjujući ih vojskom zemalja svojih satelita, kakvim je postala i Hrvatska.

Od naše javnosti skrivaju se istine o opasnostima u direktnim vojnim operacijama koje su neizbježne. Jedan povratnik iz Afganistana je izjavio: «Tamo uopće nije tako bezazleno… volio bih da to znaju oni koji tamo odlaze. Situacija je sve gora». Incidenti su česti: vojnici odbijaju naredbe radi slabe opremljenosti, ranjavanja su sve češća, a jedan je vojnik vraćen radi seksualnog uznemiravanja vojnikinja. Radi zataškavanja stanja ljuljaju se i vojne karijere. Trenutačno oružane snage Hrvatske učestvuju u deset misija širom svijeta o kojima ogromna većina naših građana nije dovoljno informirana: u Indiji i Pakistanu sa 18 vojnika,  u Zapadnoj sahari sa 7, u  Liberiji s 3, na Cipru sa 4, u Sudanu s 5, u Libanonu s jednim, na Golanskoj visoravni sa 188,  u Afganistanu s 588,  na Kosovu sa 40 i u Somaliji sa 4 vojnika.

Ovaj angažman  koštati  će naše porezne obveznike za  prošlu i ovu godinu 650 milijuna kn. ! U 2010. u sklopu svih rotacija bilo je ukupno 1.009 vojnika na što je potrošeno 349 milijuna kuna, ili prosjećno po vojniku 345.000 kn. Najskuplji je angažman u Afganistanu gdje je za 588 vojnika utrošeno 266,5 milijuna kn, ili 450.000 kn po vojniku, u što su uključeni troškovi hrane i smještaja, naknade za rad na terenu, vojna oprema, prijevoz, premije i plaće. Od  augusta 2003. godine, u Afganistanu  je 131.000 vojnika iz 44 zemlje, trenutno njih 334 iz Hrvatske.

Učešće Hrvatske započelo je ulaznicom u NATO savez, famoznim sporazumom pod licemjernim nazivom «Partnerstvo za mir» kojeg potpisuje Račanova vlada 2002. godine, a Sabor odobrava prvi kontigent od 100 vojnika u periodu od 2003. – 2005., zatim se on povećava da bi zadnjom odlukom Sabora prošle godine odobreno za ovu i sljedeću godinu broj od 350 vojnika. Oni su razmješteni u Kabulu, zatim na sjeveru Afganistana u Mazor-i-Sharifu i  Pol-e-Khormiju, te na zapadu  u Chagcharanu s mogućim premještajem u druge djelove zemlje.

Josipovićev posjet, koji se poklapa sa prvom godinom njegovog mandata, zaogrnut je  navodno  privrednim povezivanjem i zapošljavanjam naših poduzeća u Afganistanu, jer je i HGK već prisutna godinu dana, dok je desetljećima, naša politička vrhuška, preferiranjem  tržišta Evrope i sjeverne Amerike, naprosto „zaboravila“ na cijeli ostali svijet. I dok Hrvatsku razara besparica, a Vlada planira još jedno  ino zaduživanje, život naših građana postaje nepodnošljiv daljnjim rastom cijena osnovnih životnih namirnica i ostalih troškova,   gašenjem brojnih tvornica i sve većom armijom nezaposlenih, recasija kuca na svaka vrata, SRP od Sabora zahtjeva da se ova besmislena, nemoralna i štetna uloga Hrvatske kao svjetskog policajca odmah prekine  povlačenjem naših vojnih snaga iz kaljuže Afganistanskog rata, kao i mnogih okupacijskih ratova po svijetu, uz naš trajni zahtjev da Republika Hrvatska istupi iz NATO saveza!

Split, 21. veljače 2011.                           Ranko Adorić, dipl.ing.

Potpredsjednik SRP-a