REGIONALEXPRESS: Izjava Vladimira Kapuralina iz SRP-a povodom devastacije spomen obilježja na cesti Galižana-Fažanaregionalexpress.hr

KLEROFAŠISTI NE POSUSTAJU I DALJE SE SKRNAVE SPOMEN OBILJEŽJA ANTIFAŠISTIMA
Ni više od tri desetljeća nakon kontrarevolucije i secesije nije prestao posthumni obračun urbanih terorista s ljudima kojih više nema među nama ili događajima koji su se dogodili u ne tako dalekoj prošlosti. Pri tome mislim na najnovije oskvrnuće spomen-obilježja poginulom partizanu Armandu Capolicchiu iz Galižane, na cesti Galižana Fažana između 6. i 7. srpnja na mjestu gdje je Armando poginuo u borbi s fašistima 28. augusta 1944. godine. Nakon oslobođenja, društvena zajednica u čast zahvale Armandu i priznanja njegovoj žrtvi imenovala je Zajednicu Talijana Galižane njegovim imenom i postavila spomen obilježje na mjestu pogibije.

Kroz povijest čovječanstvo je definiralo neke kulturne i civilizacijske norme kad je u pitanju odnos prema protivničkim žrtvama i tu vrijedi stanoviti respekt. Najnoviji slučaj poput ovoga, koji je samo zadnji u nizu od preko 3.000 uništenih artefakata koji podsjećaju na Narodnooslobodilački rat u Hrvatskoj, ili još groznijeg čina koji se nedavno dogodio na partizanskom groblju u Mostaru kad je uništen cijeli kompleks od 700 poimeničnih obilježja, upućuju, da ljudski um nije pratio evolucijsku dinamiku ostalih ljudskih osobina.

Spomenuti primjer zorno govori kako patološka mržnja može dovest do apsurdnih poteza. Počinitelj posthumnog terorističkog čina, koji nije poznavao žrtvu nad kojom se iživljava, nije znao tko niti kakav je on bio. Opsjednut zloćom, pokazao je i veliko nepoznavanje vremena u kojem se događaj zbio – općenito, da o tome ne zna ništa. Na spomen-obilježju naškrabao je ustaški znak, a ustaša tokom cijelog rata u Istri nije bilo, jer Istra nikad nije bila u sastavu NDH niti se lokalni partizan borio s ustašama.

Odnos prema povijesnom naslijeđu i zaslužnim povijesnim ličnostima i događajima objektivno i realno oslikava kulturni i civilizacijski doseg nekog društva ili lokalne sredine, mnogo bolje od verbalnog ili deklarativnog izjašnjavanja. Imajući to u vidu, Regionalna organizacija Socijalističke radničke partije Istre najoštrije osuđuje ovaj bezumni čin i traži otkrivanje počinitelja i obnovu spomenika.

(dv)