Saboru Republike Hrvatske

Otvoreno pismo

 

SABORU REPUBLIKE HRVATSKE

VLADI REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjedništvo Socijalističke radničke partije Hrvatske zgroženo je revnošću ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske u poduzimanju istražnih radnji prema istaknutim pojedincima Antifašističke narodno oslobodilačke borbe, za navodne ratne zločine počinjene nakon završetka II. Svjetskog rata na tlu bivše SFRJ.

Oštro osuđujemo samu činjenicu da su pokrenute istražne radnje od strane policije protiv istaknutih članova Antifašističkog pokreta Hrvatske, drugova Josipa Boljkovca, Josipa Manolića, Rade Bulata i drugih, samo na temelju davno zabranjene krvne osvete, koju pokreću sljedbenici poraženih fašističkih snaga.

Tražimo da se odmah prekine medijska hajka i svi takvi postupci, a državnom odvjetništu stoji na raspolaganju bogata arhiva i brojni zapisi, pa i svjedoci, iz tog doba kada su navodno počinjeni zločini od strane poratnih „komunističkih“vlasti u Hrvatskoj 1945. godine. Postavljamo Vladi i Saboru Republike Hrvatske pitanje: kuda to vodi našu lijepu domovinu? Pitamo ih i to dali je ministar unutarnjih poslova ovlašten da predlaže izmjenu Ustava, pa da može do mile volje goniti i suditi svim antifašistima Europe i svijeta što su porazili fašizam, kao i sve komuniste Hrvatske koji su još živi, a ima ih blizu 300.000. Što hoćemo time postići, hoćemo li novi građanski rat i krvoproliće, hoćemo li vratiti strahote 2. svjetskog rata.?

Da tragedija bude veća, istovremeno se najviši dužnosnici Vlade, Sabora i HDZ-a utrkuju koji će izreći što ljepši pozdrav  osuđenima u Hagu za ratni zločin počinjen u nedavnoj prošlosti, nad nedužnim građanima Hrvatske.

Zašto Vlada i ministar unutarnjih poslova nisu glasni u osudi ustaških zločina nad nedužnim civilima – građanima Hrvatske – u Gudovcu, Danici, Jasenovcu, Jadovnom, Banskom Grabovcu, Veljunu, Glini, Gradišci, Sisku i drugim stratištima, čak i ne dolaze na komemoracije, ali su zato revnosni u medijskom preuveličavanju ijedne pronađene kosti, tvrdeći da su to masovne grobnice nedužnih žrtava komunističkog režima. Socijalistička radnička partija osuđuje svaki zločin počinjen na našim prostorima u daljoj i bližoj prošlosti i zalaže se da počinitelji budu kažnjeni prema Zakonu, ali osuđuje svaku diskriminaciju žrtava prema naciji, vjeri i svjetonazoru. Ovo su veoma ozbiljne stvari koje mogu izazvati ogromne probleme unutar zemlje i u regiji i ne smiju se koristiti čak ni u predizbornim nadmetanjima.

Hrvatska je u sadašnjim granicama stvorena povijesnim odlukama ZAVNOH-a i AVNOJ-a, dakle na antifašizmu, i zato se mora hitno prekinuti svaki pokušaj revizije ishoda 2. svjetskog rata i naše Narodnooslobodilačke borbe.

Zagreb, 08.09.2011. godine

Politički tajnik Socijalističke radničke partije

Stjepan Šafran