Sjećanje na žrtve Jasenovca

Do sada su prikupljena imena i podaci za 83.145 žrtve ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac. Među njima je 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece do četrnaest godina starosti. Prema nacionalnosti, među njima je bilo 47.627 Srba (12.683 djece), 16.173 Roma i 13.116 Židova. Žrtava je bilo više, ovo su samo oni koji su poimenično navedeni.

Nakon savezničkog bombardiranja logora u ožujku i travnju 1945., u kojima su uništeni mnogi objekti unutar logora, Maks Luburić, ustaški časnik i zapovjednik koncentracijskog logora, naredio je likvidaciju svih zatočenika, kao i rušenje i paljenje logora da bi se prikrili tragovi zločina. Posljednja skupina od oko 700 žena likvidirana je 21. travnja 1945., a preostalih 1.073 muškaraca premješteno je u zgradu ženskog logora. Pošto su tijekom večeri izdvojeni i likvidirani svi voditelji skupina i pošto se među zatočenicima pretpostavljalo što bi se moglo dogoditi, oko 600 muškaraca odlučilo se, u kišovito jutro 22. travnja 1945., na proboj iz logora. Proboj su preživjela 92 zatočenika. Samo nekoliko sati kasnije započeo je i proboj zatočenika iz Kožare. Od njih 167 spasilo ih se samo 11.

Svake godine 22. 4. odajemo počast žrtvama bezumnog zločina. Od 2016., komemoraciji smo prisustvovali uz predstavnike manjina i antifašista. Odbijali smo sudjelovati u državnoj komemoraciji zbog revidiranja povijesti Drugog svjetskog rata, zbog prikrivanja, negiranja i relativiziranja zločina, zbog toleriranja, ako ne i poticanja, ustaškog zloduha koji se nadvio nad današnju Hrvatsku. Da li je ovogodišnja zajednička komemoracija državnih institucija, predstavnika manjina i antifašista samo predstava ili  naznaka zaokreta u dosadašnjoj sramotnoj politici – tek će se vidjeti. Članovi Socijalističke radničke partije ove godine ne mogu fizički biti na mjestu koje simbolizira najmračniju stranicu naše povijesti – četiri godine vladavine ustaškog terora – ali se sjećamo i upozoravamo da se moramo nastaviti boriti protiv prekrajanja povijesti, protiv izvrtanja istine, protiv povijesnog revizionizma.

Slava svima koji su ubijeni u Jasenovcu i svim žrtvama fašističkog i ustaškog terora. Slava svima koji su pali u herojskoj borbi protiv najvećeg zla dvadesetog stoljeća.

 

 

Vesna Konigsknecht