SOCIJALIZAM.INFO: Prvi čovjek u svemiru

Prvi čovjek u svemiru

Na današnji dan, prije 60 godina, čovjek je prvi put poletio u svemir i obišao orbitu Zemlje.

Sovjetski pilot major Jurij Aleksejevič Gagarin poletio je 12. travnja 1961. godine u 09:07 u svemir u sovjetskoj letjelici Vostok-1 i napravio jednu orbitu oko Zemlje u trajanju od 108 minuta.

Neposredno nakon polijetanja, Jurij Gagarin je izgovorio svoje prve riječi u svemiru: “Vidim Zemlju, veličanstvena je.”

Jurij Gagarin rođen je 9. 3. 1934.godine u selu Klušino kraj grada Gžat. Poslije rata, završio je zanatsku industrijsku školu. U mladosti je radio kao ljevač u čeličani u gradu Ljuberci, a kasnije se prijavio u sovjetsko zrakoplovstvo i služio je u bazi nadomak norveške granice, u Murmanskoj oblasti. Izabran je za prvu klasu kozmonauta sovjetskog svemirskog programa.

Godine 1949. postao je član KOMSOMOL-a, a u lipnju 1960. primljen je u KP Sovjetskog Saveza.

Poginuo je pri rutinskom letu (kao probni pilot) u dvosjedu s instruktorom Vladimir Serjeginom kraj Moskve 27. 3. 1968. Nakon njegove smrti, Gžat je preimenovan u Gagarin.

Nekoliko sati nakon što je u Moskvi objavljena službena vijest da je prvi svemirski putnik sretno sletio na Zemlju, predsjednik Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, i jedan od osnivača Osvobodilne fronte Slovenije, akademik Josip Vidmar rekao je:

“Prvi čovjek koji je za nepunih sat i pol obletio zemaljsku kuglu izvan atmosfere koja nas okružuje, prvi svemirski let za kojim je čovjek čeznuo otkako mu nebo nije nebo, već beskonačni prostor, veliko je ostvarenje i velika pobjeda znanosti za koje treba Sovjetskom Savezu i njegovim znanstvenim radnicima čestitati s najdubljim zadovoljstvom”.

Nakon 60 godina od velikog znanstveno-tehničkog uspjeha Sovjetskog Saveza, treba se zapitati kako su sovjetski narodi od najzaostalijeg carstva u Europi nakon Prvog svjetskog rata, građanskog rata i Drugog svjetskog rata, u kojem su podnijeli velike ljudske žrtve i materijalne štete, uspjeli tako brzo znanstveno i tehnološki napredovati?

Također, još aktualnije pitanje je: kako uz sva znanstveno tehnološka dostignuća današnjice nismo u stanju svladati pandemiju virusa?

Prvi čovjek u svemiru bio je radnik seljačkog porijekla i komunist, a budući svemirski turisti bit će samo odabrana manjina kapitalista koji si to mogu platiti – naravno, ako prije toga ne unište život na zemlji u borbi za resursima i profitom.

https://hr.rbth.com/povijest/87074-manje-poznate-cinjenice-o-gagarinovom-letu