SPLIT OPET POCRVENIO – OD STIDA!

Izjava za javnost povodom incidenta na splitskoj Rivi

 

Socijalistička radnička partija (SRP) najoštrije osuđuje nacionalistički i profašistički vandalski incident, divljački nasrtaj grupe huligana na igrače vaterpolo kluba Crvena zvezda koji su se, pred sportski derbi s domaćinima, mirno odmarali u našem kozmopolitskom gradu Splitu, poznatom po toleranciji i dobrodošlici svim ljudima svijeta.

Split, biser Jadrana, nekada snažni privredni, društveni, školsko – znanstveni, medicinski, turistički, kulturni i sportski centar Dalmacije i ovoga dijela Mediterana, krasio je mir, pjesma, te spokoj građana i brojnih zadovoljnih turista.

Od 90-tih doživljava tešku društvenu dekadenciju i potpuni privredni kolaps, gdje jedino turistička djelatnost zadnjih godina bilježi nešto značajnije rezultate. Nažalost, ovakvi anticivilizacijski događaji nanose novu sramotu na lice svih građana, ali i zorno oslikavaju bolesno stanje društva, postajući njegova prava legitimacija. Eskalacija incidenata po dalmatinskim gradovima, kao i u cijeloj zemlji, te bujanje proustaštva među omladinom kao „pravim izrazom nacionalne pripadnosti“, zapravo je refleksija licemjerne politike vlasti. Zatvarajući oči čak i na evropsku osudu profašističkog divljanja u nas, a s kojom se navodno identificira, vlast blagonaklono, dakle potpuno protuustavno, tolerira teror ulice i razularenih grupica, reviziju i potpunu negaciju povijesne istine, rehabilitaciju zločinačke politike i prakse tzv. NDH i mnogo drugog, što svakodnevno poprima zabrinjavajuće razmjere. Sve to dovodi do osjećaja nelagode i nesigurnosti života velikog broja naših sugrađana i baca iznimno lošu sliku na grad i nastojanje da se svaki gost i namjernik među nama osjeća sigurnim i zadovoljnim.

Zahvaljujemo se svima koji su spriječili da ova sramota preraste u tragediju većih razmjera, jer su pokazali da se mnogi žitelji Splita ne mire s ovim stanjem. Zahtijevamo od institucija da svojim djelovanjem vrate gradu izgubljenu sigurnost i mir!

http://dalmatinskiportal.hr/vijesti/javio-se-i-srp–split-opet-pocrvenio-od-stida/41306

 

Split, 09. 02. 2019.

 

SRP Gradska organizacija Split