SRP NA NOĆNOM MARŠU

Povodom ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana žena, u Splitu je 8. marta tradicionalno organiziran od strane Udruge Domine dvadeseti put Noćni marš pod geslom „Ni sama! Ni kriva! Ni druga!“, okupivši mnogobrojne građane, pretežno žene, u znak podrške ženskim pravima, kojom su ukazale na žensku snagu, solidarnost i podršku, ali i upozorile na svakodnevno nasilje kojem su žene izložene. Marš je započeo od Trga Gaje Bulata ispred splitskog HNK, nastavio kroz Marmontovu ulicu, Rivom, kroz Podrume i Peristil, sve do glavnog središta događanja na Narodnom trgu, Pjaci, koja je preplavljena snažnim porukama podrške ženama u odlučnoj borbi za svoja prava.

Marš je ukazao na važnost solidarnosti među ženama, te podigao svijest o strukturnom nasilju s kojim se žene kontinuirano suočavaju na ulici, na radnom mjestu ili u vlastitom domu. Poruke, koje su i ovom prilikom upućene, naglašavaju da je rodna ravnopravnost temelj demokratskog društva i da je ključno poštivanje i zaštita ženskih prava.

Prisutnima se emotivnim govorom obratila voditeljica udruge Domine, Mirjana Kučer, koja je između ostalog naglasila: „Da, slavimo pobjede žene i njihova postignuća, ali i šaljemo poruku da dok god ne stane seksizam, neplaćen i potplaćen rad, manje plaće, podsmjehivanja i izrugivanja sa ženama, dok god ne budemo jednako zastupljene u svim, ali baš svim segmentima privatnog i javnog života, dok god ne budemo živjeli u svijetu u kojem se međusobno poštujemo i uvažavamo, bez obzira na različitosti, razlozi za proteste, bubnjanja i zviždanja neće stati !“

Skupu se obratila i Blanka Čop te između ostalog naglasila: Žrtve nasilja imaju opravdano nepovjerenje u sustav koji ne prepoznaje žrtvu jer je dodatno viktimizira kroz dugotrajne i traumatične sudske procese, a dodatno ponižava oslobađajućim ili niskim kaznama za nasilnike. Institucionalno nasilje kojim su žene često izložene nakon prijave nasilnika tijekom brakorazvodnih parnica i procesa za roditeljsku skrb posljedica su duboko ukorijenjenih patrijarhalnih vrijednosti i predrasuda prema ženama. Institucionalnim nasiljem, država preko svojih institucija šalje poruku ženama koje su doživjele nasilje da im ne vjeruje, osuđuje ih i propituje, a istovremeno svim drugim ženama time šalje jasnu poruku da šute i trpe. Zato tražimo cjelovitu reformu sustava socijalne skrbi i obiteljskog zakona odgoja i obrazovanja koji će se temeljiti na vrijednostima rodne ravnopravnosti, poštovanja prema drugima, vrijednostima mira i solidarnosti, empatije, ljubavi i odgovornosti prema zajednicu i okoliš.“

Noćnom maršu u Splitu pridružile su se i članice SRP-a javno podupirući pravednu borbu žena za ravnopravnost, te protiv društvene nepravde i eskalacije svih oblika nasilja nad ženama.

Osim u Splitu, marševi su organizirani i u Šibeniku, Rijeci, Zagrebu i Osijeku.