SRP NA PROTESTNOM SKUPU STANOVNIKA BRDA

Dana 5. svibnja 2023. organiziran je treći protestni skup stanovnika Brda i drugih dijelova Splita na kojem su se okupili na raskrižju Solinske i Mostarske ulice gdje su privremeno blokirali promet šetnjom preko pješačkog prijelaza.

Javnim istupom pokušava se apelirati na što hitnije rješavanje problema onečišćenja zraka koji svim dosadašnjim mjerenjima pokazuju alarmantne podatke županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Problem koji je proizveo veliko nezadovoljstvo žitelja GK Brda je nedopuštena količina arsena i prašine u zraku koja je 12 puta veća od dozvoljene, a koja, nošena vjetrom, dolazi iz obližnje Sjeverne luke. Mjerenja županijskog Zavoda pokazuju ponovno naglašene alarmantne brojke prekoračenja vrijednosti arsena i nikla u taložnim praškastim tvarima, odnosno prašini koja pada po Brdima. Naime, u travnju je na samo jednoj od tri mjerne stanice zabilježena vrijednost arsena u praškastim tvarima gotovo 12 puta veća od dozvoljenih godišnjih vrijednosti. Postavljena su dva uređaja za sakupljanje ukupne taložne tvari koja su pokazala da je prekoračenje taložne prašine ogromno, uspoređujući ga s prosječnim godišnjim vrijednostima. Vrijednosti su bile preko dvije tisuće miligrama po kvadratnom metru po danu, a prosječna godišnja vrijednost je 350 mg po kvadratnom metru po danu, javljaju iz Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

„Mene zanima koliko mi još moramo čekati? Da ovih 12 puta postane 25, 100…? Koliko vrijedi ljudski život unutar godine dana?“, pitala se predsjednica Gradskog kotara Brda.

Zanimljivo je da uz sve proteste do sada, Državni inspektorat i Ministarstvo zdravstva nisu reagirali.

Nezadovoljna masa uzvikivala je parole: „Lučka mafijo, gotovo je gotovo…“, „Splitski Černobil“, „Doli korumpirani inspektori!“ i druge.

Nakon sat vremena skup se mirno razišao.

Skupu su se pridružili članovi i simpatizeri SRP te podržali opravdani bunt stanovnika naselja Brda.

 

Split, 5. 5. 2023.