SRP traži povrat zgrade Političke škole u Kumrovcu

SRP traži povrat zgrade Političke škole u Kumrovcu
ZAGREB – Socijalistička radnička partija (SRP) traži povrat zgrade bivše Političke škole SKJ u Kumrovcu te isplatu naknade za njeno korištenje od 1990. godine do danas jer se smatraju pravnim i ideološkim sljednikom bivšeg Saveza komunista Jugoslavije (SKJ) u čijem je vlasništvu bila ta zgrada.

SRP je danas najavio i da namjeravaju radi povrata zgrade Partijske škole u Kumrovcu i pripadajućeg zemljišta tužiti Republiku Hrvatsku Općinskom sudu u Zagrebu.

Politički tajnik stranke Gojko Maričić je na konferenciji za novinare rekao kako je dokaz da je SRP pravni sljednik SKJ program i statut SRP-a, te rješenje Ministarstva uprave o registraciji te političke stranke.

Naglasio je da imovina bivšeg SKJ nije stvar sukcesije bivše SFRJ te da je građena na darovanom zemljištu novcem od članarine kao i da se bez odobrenja SRP-a ta zgrada nije smjela koristiti u druge svrhe.

Ocijenio je da je nakon 1990. godine i dolaska HDZ-a na vlast oteta imovina bivšeg SKJ koja nikako nije mogla biti predmet sukcesije, a kao primjer navodi zgradu središnjice HDZ-a u kojem je do 1990. bio Institut za produktivnost Hrvatske.

SRP smatra i da bi im trebala biti isplaćena naknada za korištenje ‘Kockice’, zgrade Saveza komunista Hrvatske (SKH), iako se SDP proglasio pravnim sljednikom SKH, jer je, kažu, i tu zgradu koristio SKJ.

SRP se na današnjoj konferenciji usprotivio, kako su kazali, davanju Političke škole u Kumrovcu Katoličkoj crkvi.

Nadbiskupski duhovni stol prošli tjedan je izvijestio kako je puka izmišljotina da je dogovoreno da će Hrvatska, kao naknadu za dio imovine oduzete Katoličkoj crkvi za totalitarnoga komunističkog režima, prenijeti u vlasništvo nekretnine u Kumrovcu, bivše komunističke institucije – Političku školu Saveza komunista i Znanstveno-studijski centar.