SRP Vam čestita 1. Maj

SRP Vam čestita 1. Maj

Danas kad obilježavamo 1. Maj, dan solidarnosti radnih ljudi, u znak sjećanja na izvojevana dostignuća radnika u krvavoj borbi za ono što im pripada, šaljemo topli prvomajski pozdrav radnicima, nezaposlenima, onima koji rade, a ne dobivaju za svoj rad plaću, onima koji su na radnom mjestu šikanirani, omalovažavani i ponižavani, onima koji ne znaju da li će im sutra biti produžen ugovor o radu, onima koji ne znaju da li će im sutra biti isključena struja zbog nepodmirenog računa ili će možda biti deložirani, onima koji nakon školovanja ne mogu dobiti posao, onima koji nakon završenog radnog vijeka ne mogu normalno živjeti od zaslužene mirovine, onima koji…, da, i svima onima koji “imaju” Hrvatsku a nemaju je. Dakle, činimo to u prijelomnom trenutku, kada je radni čovjek napušten od doslovce svih državnih institucija i subjekata, pa i od “svog” subjekta tj. sindikata. Notorno je da od 90-tih na ovamo u Hrvatskoj nema relevantnog klasno-orijentiranog sindikata, već imamo “SIZ-ove” (Sindikalne Interesne Zajednice), kojima je glavna preokupacija zbrinjavanje vlastitog profesionalnog osoblja. Posebnost ovogodišnjeg Prvog Maja je da su i takve interesne zajednice u stanju nadmašiti same sebe oportunističkim odustajanjem od organiziranja prvomajskog okupljanja građana u glavnom gradu, da bi se dodvorili vladajućima. Time su konačno pale sve maske, a radnici moraju ili prihvatiti daljnju eksploataciju ili ovladati rezultatima svoga rada, što zahtijeva klasno osviještavanje i visoki stupanj solidarnosti svih koji žive od svog rada.

Podsjećamo da živimo u trenutku kada je kapitalizam iscrpio svoju povjesnu ulogu, a učestale krize koje zahvaljujući neoliberalnoj doktrini postaju dio globalnog procesa, jačaju njegovu agresivnost.

U takvim okolnostima gospodari svijeta izlaz pokušavaju naći, kao i uvijek do sada, nametanjem svoje volje prijetnjama, ucjenama i vojnim intervencijama.

Posljedica takvih društvenih odnosa je širenje jaza između onih koji imaju previše i onih koji nemaju ni za opstanak, koji je bez presedana u novijoj povjesti. Osim radnika prekomjerno se eksploatiraju i prirodni resursi, a ugroženi su i sami uvjeti opstanka, što aktualizira davno izrečenu misao pionira radničkog i revolucionarnog pokreta, kako je budućnost čovječanstva alternative: socijalizam ili barbarstvo.

 

Kapuralin Vladimir,

Zamjenik predsjenika Socijalističke radničke partije Hrvatske