SUTJESKA – DOLINA HEROJA

Dalmatinci ponovo na obroncima Sutjeske

 

„Što to huči Sutjeska, krv lije po njoj,

divizija Savina, bije teški boj…“

Socijalistička radnička partija (SRP) u suradnji s Društvom Josip Broz Tito i SAB iz Splita, Kaštela,Trogira, Solina, Klisa, Dugopolja i Sinja, povodom 75. godišnjice slavne bitke, organizira posjet Tjentištu brojnih Dalmatinaca u nedjelju 17. 06. 2018., koji će polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen obilježja odati dužno poštovanje herojima Sutjeske!

Neka im je vječna slava i hvala!

Povijesno gledano, bitka na širem području rijeke Sutjeske jedna je od najvećih i najkrvavijih u 2. svjetskom ratu na jugoslavenskom prostoru koja se odigrala od 15. 05. do 15. 06. 1943.i još je jedna u nizu neprijateljskih ofanziva, ovom bitkom peta, označena kao „Operacija Schwarz“ kojom su fašistički okupatori nastojali uništiti vodstvo pokreta i glavninu partizanskih snaga.

Bitka je to 127.000 dobro naoružanih i odmornih, za brdske uvjete uvježbanih njemačkih, talijanskih i bugarskih vojnika potpomognutih s ustaško-četničkim snagama, držeći u okruženju Vrhovni štab i jedinice NOV i POJ, koje su skupa s gotovo 4.000 ranjenih i bolesnih Centralne bolnice  činili oko 19.700 boraca.

Borbe su bile iznimno žestoke, jer je neprijatelj dobio naredbu “da ni jedan čovjek ne smije živ izaći iz obruča” kao i da “bande moraju biti uništene i to muškarci, žene i djeca. Protiv stanovništva treba postupati bezobzirno i s brutalnom oštrinom razoriti naselja.”

Tito je, koristeći neprijateljske slabosti usprkos njegove izrazite nadmoći u artiljeriji, tenkovima te posebno avijaciji, s izmorenim borcima i uz veliki broj ranjenika Centralne bolnice uspio nadljudskim naporima probiti se iz smrtnog obruča na slobodni teritorij.

U borbi je učestvovalo 16 brigada NOV i POJ, u čijem sastavu je bilo 6 brigada iz Hrvatske s oko 8.925 partizanskih boraca – od čega 5.928 iz Dalmacije: iz Splita 1.097, Šibenika 1.316, Makarske 362, Sinja 318, Omiša 245, Metkovića šire 231, Imotskog 170, Zadra 161, Hvara 145, itd.

Da su borbe bile žestoke govori i podatak da je čak 19% poginulih iz redova rukovodećeg kadra. Ukupno je poginulo 7.356 boraca, što ćini trećinu borbenog sastava. U junaštvu i požrtvovnosti posebno se iskazala 2. dalmatinska brigada koja je pri proboju obruča uputila poruku Titu: „U dosadašnjim borbama izgubili smo 2/3 ljudstva, ali računajte na nas kao da smo u punom sastavu!“

Dalmatinci su podnijeli i najveće žrtve s 2.908 poginulih boraca od 4.105 iz Hrvatske, kao i 597 partizanki, što je nezabilježeni primjer gubitaka žena-boraca u historiji ratovanja. Glad, veliki gubici, ekstremni fizički napori i umor te neprekidne teške borbe nisu slomile visoki moral i borbenost jedinica NOVJ koje je i neprijatelj, glavnokomandujući general Rudolf Luters u svom izvještaj, pohvalio „komunističke pobunjenike“ kao „dobro organizirane, vješto vođene i s borbenim moralom koji izaziva čuđenje.“

Veliki broj boraca je za izuzetnu hrabrost odlikovan Ordenom narodnog heroja, od čega 43 poginulih, između njih i legendarni komandant Sava Kovačević.

To je bitka kojom je neposredno rukovodio partizanski vojskovođa, vrhovni komandant Josip Broz Tito te je tom prilikom bio i ranjen, kao jedini vojskovođa u 2. svjetskom ratu koji je izravno rukovodio ratnim operacijama.

Zbog svega što se događalo tih sudbonosnih ratnih dana na prostorima kanjona Pive, Tare i Sutjeske, bitka na Sutjesci je simbol hrabrosti i nadljudske izdržljivosti, oda bespoštednom požrtvovanju u spašavanju ranjenih boraca i svog vrhovnog komandanta. Ujedno je i prekretnica u definitivnom slamanju fašističkih okupatora na ovim prostorima.

Današnji revizionisti povijesti i zatiranje svih rezultata borbe te svakodnevno drsko demonstriranje profašizma, bez adekvatne  reakcije vlasti, duboko vrijeđaju herojsku borbu partizana i brojne žrtve za slobodu svoje domovine.

 

Split, 13. 06. 2018.

SRP Gradska organizacija Split