Telekonferencija partija Europske komunističke inicijative

U nedjelju 10. svibnja 2020. godine, predstavnik Socijalističke radničke partije sudjelovao je na telekonferenciji partija Europske komunističke inicijative na temu “Borba komunističkih i radničkih partija u vrijeme pandemije i nove kapitalističke krize” koja je održana na inicijativu Komunističke partije Grčke (KKE).

Uvodni govor je održao generalni sekretar KKE, Dimitris Kutsumbas.

Osim KKE i SRP-a, na telekonferenciji su sudjelovale 24 komunističke i radničke partije iz Austrije, Bugarske, Francuske, Danske, Italije, Irske, Španjolske, Latvije, Bjelorusije, Litve, Malte, Norveške, Mađarske, Ukrajine, Poljske, Rusije, Srbije, Švedske i Turske.

Telekonferencija je održana nekoliko dana nakon proslave Praznika rada i 75. obljetnice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, koje su ove godine slavile partije pod posebnim okolnostima. Partije Europske komunističke inicijative odale su počast poginulima u borbi i žrtvama fašizma.

Partije koje su sudjelovale razmijenile su informacije o zdravstvenim i radnim sustavima u europskim zemljama, mjerama buržoaskih vlada, EU i kapitalista.

Pandemija COVID-19 otkrila je ogromne probleme sustava javnog zdravstva u kapitalističkim zemljama. Ti su problemi uzrokovani dugotrajnom buržujskom politikom nedovoljnog financiranja, nedovoljnog ekipiranja i degradacije infrastrukture javnog zdravstva u korist komercijalizacije i privatizacije zdravstvene zaštite, s ciljem podupiranja profitabilnosti privatnih monopola. Takva situacija u zdravstvu dovodi do intenziviranja rada liječnika i medicinskih sestara, a s druge strane nije u stanju značajno zadovoljiti moderne potrebe prevencije i zdravstvene zaštite stanovništva, potvrđujući da je kapitalizam pravi „virus“.

Trenutna situacija istaknula je proturječnosti između kapitalističkih zemalja i privatnih monopola za patent novog cjepiva, liječenja i potrebnih lijekova.

Partije Europske komunističke inicijative podijelile su svoje iskustvo s posljedicama nove kapitalističke krize koja je uslijedila nakon usporavanja privrednog rasta, koji se dogodio u prethodnom razdoblju, i osudile državne potpore krupnom kapitalu.

U općem trendu povećanja nezaposlenosti, fleksibilnih oblika zapošljavanja, novih mjera protiv radnika i obustave sindikalnih prava, postaje jasno da će radnička klasa najteže osjetiti kapitalističku krizu.

Raspravili su o stavovima partija i njihovom djelovanju u cilju zaštite zdravlja i prava radnika od krize kapitalizma.

Partije su izrazile svoju zahvalnost liječnicima i medicinskim sestrama, bolničkim osobljem i medicinskim odjelima koji su se borili i još uvijek se bore s pandemijom, suočavajući se s velikim poteškoćama.

Partije su izrazile solidarnost prema oboljelima od pandemije COVID-19 i poželjeli im brz oporavak.

Partije su pozdravile kubansku solidarnost s najugroženijim zemljama.

Partije su se složile da trebaju raditi za:

– neposredno jačanje sustava javnog zdravstva, zapošljavanja medicinskog i skrbničkog osoblja i jačanje infrastrukture potrebna za potpuno funkcioniranje javnih zdravstvenih usluga i znanstvenih istraživanja;

– besplatno pružanje svih potrebnih sredstava za zaštitu (maske, rukavice, dezinficijensi, itd.) ugroženim skupinama;

– borbe protiv masovnog otpuštanja radnika i pokušaja smanjenja plaća i drugih prava – izrazili su svoju solidarnost s klasno orijentiranim sindikatima koji se bore kako bi se osiguralo da radnici ne plaćaju posljedice kapitalističke krize;

– borbu protiv imperijalističkih planova SAD-a, NATO-a i EU-a, kao i protiv sankcija i ekonomskih blokada koje uništavaju ljudske živote.

Partije su se složile da trenutna situacija ukazuje na duboke proturječnosti kapitalističkog načina proizvodnje – kriza, nezaposlenost, osiromašenje radničke klase, komercijalizacija društvenih potreba (kao što su zdravstvo, imperijalistički ratovi, itd.).

Zaključeno je da je, u tim uvjetima, slogan “socijalizam ili barbarstvo” važniji nego ikad.