TITO: ZALUD PRIJETI PONOR PAKLA

Društvo Josip Broz Tito – Split izražava zgražanje i najoštriju osudu nad sramnim i necivilizacijskim činom  Gradske skupštine Zagreba – uklanjanje imena Trg maršala Tita!

Dramatični događaji na društvenoj sceni Hrvatske od „dolaska demokracije“ 90-tih, sveli su se na totalno brisanje i poništenje svega što je u ratnom i poratnom periodu ostvareno, provodeći reviziju i falsificiranje povijesti od strane  kvaziznanstvenih i revanšističkih snaga, što kulminira zadnjih godina i mjeseci kroz namjeru profašističke i antikomunističke politokracije uklanjanja i posljednjih ostataka antifašizma i konačnom udaru na jedan od njenih najčvršćih stupova, udaru  na Josipa Broza Tita!

Na Tita, građanina svijeta i ličnosti broj jedan 20. stoljeća, kojeg su prijatelji voljeli, a neprijatelji duboko cijenili i uvažavali.

Na Tita, antifašističkog vojskovođu, koji je, kao vođa malene i vrlo dobro organizirane Komunističke partije, okupio sve južnoslavenske narode na otpor fašističkim okupatorima i domaćim izdajnicima, stvorio od malih golorukih partizanskih odreda snažnu armiju kojom je, ispisujući najslavnije stranice naše povijesti, žestoko porazio fašiste, donio mir, slobodu i još nezabilježeni progres u ovom dijelu Evrope.

Na Tita, državnika koji je izveo društvenu revoluciju, uveo jedinstveni u svijetu samoupravni socijalizam – vlast radnog naroda, podigao porušenu zemlju do nivoa srednje razvijene, predao tvornice radnicima – zemlju seljacima; izgradio na stotine hiljada tvornica, škola, bolnica, vrtića, staračkih domova, radničkih odmarališta, cesta i zaposlio gotovo sve radno sposobno stanovništvo; dao ženama pravo glasa i slobodu izbora o svom tijelu; omogućio besplatno školovanje i zdravstvo, dijelio stanove, ostvario pristojnu mirovinu i socijalnu sigurnost; podigao društveni i osobni standard dostojan čovjeka te osigurao potpunu političku, ekonomsku, vojnu i svaku drugu neovisnost zemlje, povezao se sa cijelim svijetom.

Na Tita, ponos svog naroda koji ga je najiskrenije volio, ispjevao mu bezbroj partizanskih, radničkih i prigodnih pjesama, pronosio svoju ljubav štafetom kroz cijelu zemlju predajući mu je za rođendan nazvan Danom mladosti.

Na Tita, političara, velikog boraca za dekolonizaciju svijeta, za nuklearno razoružanje i demilitarizaciju svijeta, koji je Staljinu rekao odlučno „Ne!“ i time promijenio tok povijesti, osigurao samostalnost zemlje u odlučivanju o pitanjima od vitalnog značaja. Svojom je mudrom politikom miroljubive koegzistencije među narodima stvorio Pokret nesvrstanih zemalja i bio njegov doživotni predsjednik, čime je osigurao mir među suprotstavljenim blokovskim silama, ostvario visoki ugled, poštovanje i uvažavanje jedne male zemlje, te njen golemi utjecaj na svjetsku političku scenu.

Na Tita, koji je u svom životu, punom mnogobrojnih prepreka i  teških odluka, morao često donositi brze i dramatične – znao je i pogriješiti i o njima treba objektivno raspravljati i valorizirati ih, no dobra djela, ukupno uzevši, daleko ih nadilaze, ali i ne opravdavaju.

Na Tita, čiji je  pogreb okupio gotovo cijeli politički svijet koji mu je spontano iskazao zahvalnost i duboko poštovanje kao velikanu svoga naroda i cijeloga svijeta! Tih dana, najznačajnije ličnosti svijeta su u superlativima govorili o Titu, a kojeg su znala i mala djeca u najzabitijim selima crne Afrike.

Na Tita, revolucionara i dosljednog komunistu, lučonošu i svjetionik progresivnih društvenih procesa za buduće generacije, čovjeka koji je još za dugog i burnog života kroz prošlo stoljeće, prije svih, pretvorio teoriju u stvarnost.

Protestni miting građana Zagreba, simbolično održan na Trgu žrtava fašizma, istom onom kojem su ove vlasti rigidno uklonile ime da bi ga upornom  borbom antifašisti vratili natrag, šalje istu poruku: vratit ćemo Trg maršala Tita, kojeg, objektivno, današnja Hrvatska apsolutno ne zaslužuje.

U zemlji u kojoj je svakim danom sve gore i gore za malog čovjeka, radnika i građanina, umjesto da se oštrica kritike usmjeri na nesposobnu i bešćutnu vlast, loše stanje prikriva se bjesomučnom, patološkom hajkom na ljevicu, antifašiste, komuniste, socijalizam, Tita.

Političkim mizerijama i sitnim dušama, koji su se dokopali  pozicija političkom manipulacijom, detroniziranjem Tita – velikana antifašističkog svijeta, što niti jedna zemlja članica Antifašističke koalicije nije do sada učinila,  najbolje govori o profašističkom karakteru njihove politike. Time su duboko uvrijedili žrtve rata, mnoge ranjene i raseljene, razorenih obitelji i domova, borce NOB-a. Stoga im poručujemo da im trajno ostaje legendarnog Starog vidjeti u mnogim našim sugrađanima kojima, iz straha da ih ne poraze,  nisu dali priliku da odlučuju, svjesni da se može izbrisati ime jednog trga, ali ne i dubok trag koji je Tito ostavio u  ljudima. Tako će mu i dalje gledati u leđa, makar su, na sramotu svih građana ove zemlje, izbrisali ime  vrhovnog komandanta s trga njegovog Grada heroja! To je još jedna velika blamaža Hrvatske pred cijelim začuđenim svijetom koji je u mnogim zemalja postavio njegove spomenike, ime trgova i ulica, dok je jedan asteroid dobio Titovo ime kao i vrh jedne planine.

Titov nije samo jedan trg, Titov je cijeli svijet!

 

 

Split, 01. 09. 2017.

 

Društvo Josip Broz Tito – Split