Tribina: „OKTOBARSKA REVOLUCIJA 1917. – IZVAN MITOVA“

U organizaciji udruge „Povijest izvan mitova“, 29. 11. 2017., održana je tribina „OKTOBARSKA REVOLUCIJA 1917. – IZVAN MITOVA“ na kojoj je govorio Tvrtko Jakovina. Uz kronološki prikaz događaja, s mnoštvom zanimljivih detalja, naglasak je stavljen na činjenicu da je Oktobarska revolucija otvorila put brojnim promjenama u Rusiji i svijetu.

Rusija se strelovito transformirala iz zaostale agrarne zemlje u industrijsku, vojnu i znanstvenu velesilu tijekom svega nekoliko desetljeća, a ideje o pravednom društvu i pravu svih na rad, školovanje, besplatno zdravstvo, snažno su utjecale na radničke pokrete diljem svijeta. Ideja radničke države ponukala je zapadne zemlje da unaprijede radno zakonodavstvo, poboljšaju životni standard radnika i razviju zdravstvene i obrazovne sustave dostupne svima.

Među pitanjima i komentarima nakon predavanja, posebno je bila zanimljiva intervencija Dragutina Lalovića o odnosu boljševika i sovjeta, o prilagodbama i ustupcima, ali i o privlačnosti ideje imperija.

Epohalno značenje Oktobarske revolucije se ne može relativizirati. Iako u Sovjetskom Savezu nisu bile realizirane, ideje “zemlja seljacima, tvornice radnicima, sva vlast sovjetima” ostaju nadahnuće i putokaz.