Ususret 8. martu, Međunarodnom danu žena

Izađimo na ulice i trgove, glasne i borbene!

8. mart je dan kad slavimo sve borbe koje su žene morale voditi za pravo glasa, za pravo na obrazovanje, za pravo na izbor majčinstva…, ali i dan kad izlaskom na ulice poručujemo da smo i danas spremne na otpor. Otpor sistemu u kojem smo izložene dvostrukom izrabljivanju, kao radnice (potplaćeni rad) i kao kućanice (neplaćeni rad). Otpor svima koji nas pokušavaju ušutkati, koji nasilje žele zadržati u četiri zida i koji premlaćenoj ženi kažu “tako je to u braku”. Otpor svima koji misle da nas smiju kasapiti i ponižavati po bolnicama, rodilištima i ginekološkim ordinacijama. Otpor svima koji nas žele vratiti u srednji vijek i koji nas smatraju “drugotnima”.

Ne dozvolimo kičizaciju 8. marta u obliku darivanja cvijeća i plitkih razgovora o uspješnim ženama. Ženska je svakodnevica razlog za ljutnju, za glasan otpor, za borbu kojom zahtijevamo promjene. Izađimo na ulice i trgove, pokažimo da smo glasne i borbene.

8. mart nije politički neutralan, slavljenje 8. marta je politički iskaz: borba za ženska prava je borba za oslobođenje ljudskog roda.

 

Sve članice i članove, sve simpatizerke i simpatizere, sve sugrađanke i sugrađane pozivamo na Noćni marš u petak, 8. 3. 2019. Krećemo s Trga žrtava fašizma u 18 sati. Živio 8. mart!

 

https://www.facebook.com/events/1167338266759332/