ZA BUDUĆNOST BEZ HDZ-a

U organizaciji Radničke fronte, u petak 30. 9. 2022., održan je protestni skup na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma pod nazivom Za budućnost bez HDZ-a” , koja kao pokretač inicijative poziva sve organizacije, udruženja i pojedince, bez obzira na stranačku pripadnost, da se priključe kako bi zajednički usmjerili svoje aktivnosti na rušenju HDZ-a, a na što se SRP odazvao.

Na protestnom skupu održanom na prostoru Meštrovićevog paviljona, preko puta središnjice HDZ-a, sudjelovalo je, prema procjeni policije, oko 50-ak sudionika.

Na skupu koji je pokvarila obilna kiša, govorila je Katarina Peovič i drugi navodeći katastrofalno stanje kao posljedicu HDZ-ovog upravljanja.

Po završetku skupa, saborska zastupnica RF-a Katarina Peović novinarima je izjavila da su zadovoljni i da će se nastaviti s protestima te da im se nije pridružio nitko od kolega iz drugih parlamentarnih, opozicijskih stranaka.

Na skupu su izraženi stavovi i zahtjevi koji su gotovo identični s našima. Slažemo se s predloženim temama i formulacijama:

  1. Nacionalizacija INA-e, koja je predana mađarskom MOL-u u dokazano koruptivnom postupku i vraćanje u državno vlasništvo. U nadzorne odbore umjesto HDZ-ovaca imenovati predstavnike radnika i osigurati potpunu transparentnost poslovanja.
  2. Izlazak iz međunarodnih trgovinskih, investicijskih i energetskih sporazuma koji sadrže klauzulu o rješavanju sporova na međunarodnim korporativnim sudovima – arbitražama koje pogoduju korporacijama nauštrb javnih financija.
  3. Donošenje Zakona o porijeklu imovine kojim će porezna uprava imati mogućnost odmah zamrznuti i blokirati imovinu svim političarima, tajkunima i kapitalistima koji ne mogu dokazati porijeklo imovine.
  4. Omogućavanje prioritetne i hitne obnove stambenih objekata u Zagrebu i na Baniji svim potresom pogođenim stanovnicima koji žive u siromaštvu i nedostojanstvenim uvjetima.
  5. Uvođenje kvartalnog izračuna osnovnih troškova života na nacionalnoj razini, kako bi se napravio plan i strategija za povećanje minimalne plaće i minimalne mirovine. Minimalna plaća mora ostvarivati svoju svrhu i biti definirana kao plaća koja osigurava dostojanstven život.
  6. Vraćanje prava na pobačaj u Ustav i omogućavanje obavljanja pobačaja u svim javnim bolnicama.
  7. Obustava donošenja novog Zakona o pomorskom dobru koji se piše u tajnosti i kojim će se omogućiti naplaćivanje ulaska na plaže.

Intervju članova Mladih Socijalista SRP-a za NOVU TV