8. LISTOPAD – DAN OBMANE

U ponedjeljak 8. listopada, u Hrvatskoj se obilježava tzv. Dan neovisnosti, ustvari događaj od pred 27 godina kada je Hrvatski sabor donio odluku o jednostranoj secesiji iz zajedničke države SFR Jugoslavije, što je za posljedicu imalo kontrarevolucionarnu promjenu društveno-političkog i ekonomskog sistema i otpočinjanje međuetničkog i međukonfesionalnog oružanog sukoba s elementima građanskog rata.

Tim povodom, u nedjelju je premijer Andrej Plenković uputio građanima Hrvatske samodopadno propagandno intoniranu čestitku. U čestitci je izneseno pregršt netočnih tvrdnji i neprovjerenih pretpostavki. Već na samom početku sporna je premijerova tvrdnja o Hrvatskoj kao samostalnoj i slobodnoj. Hrvatska nije samostalna, ona je dio svog suvereniteta prepustila u tuđe ruke, ona je duboko vazalna i nesamostalna u donošenju važnih odluka i zakonskih akata. Ona nema odriješene ruke u upravljanju vlastitom privredom, već mora za dopuštenje pitati svoje nadređene u EU, poput najnovijeg slučaja rješavanja krize u brodogradnji. Hrvatska nema vlastitu monetarnu politiku,jer je svoje banke prepustila tuđem kapitalu, također telekomunikacije, energetiku, vrijedne turističke objekte, a građani se snabdijevaju u trgovačkim lancima u stranom vlasništvu. Na vanjskom planu također Hrvatska je u više navrata sprovodila poteze suprotne svom interesu, a u korist međunarodnih imperijalističkih centara moći, poput događaja u Siriji, pitanju prava palestinske državnosti, slanja vojnika u tuđe udaljene krajeve s čijim žiteljima nismo u sukobu i iz kojih nam ne prijeti nikakva ugroza.

Navodni privredni rast, koji premjer spominje, demantira sve niži standard sve većeg broja građana, otpuštanja s posla, katastrofalno stanje u poljoprivredi i masovni odlazak mahom mladih i stručnih kadrova na rad u inozemstvo, a koji se u proteklih 27 godina broji u stotinama hiljada.

Kad tome dodamo kriminalnu pljačku društvene imovine, koja je stvarana od oslobođenja pa do secesije 90-ih, protjerano stanovništvo srpske nacionalnosti, koje se također broji u nekoliko stotina hiljada, s područja gdje su vjekovima živjeli, uništena i napuštena sela i naselja, porušene kuće i gospodarske objekte, onda se sasvim sigurno mnogi građani Hrvatske ne osjećaju ponosni kao što premijer sugerira.

Na kraju poruke, premijer spominje i evropske vrijednosti, naravno, paušalno bez obrazloženja, i Hrvatsku uključenost u njih. Međutim, evropske vrijednosti ne sastoje se samo od humanizma, prosvjetiteljstva, znanstvenih i kulturnih dostignuća, modernosti u korist čovječanstva, već među evropske „vrijednosti“ spada i permanentno nasilje vječne borbe koje su Evropljani vodili među sobom, ali i kao osvajači i kolonizatori koji su opljačkali enormna bogatstva, uništili i istrijebili čitave narode i civilizacije, uz blagoslov crkvenog klera. Na tlu Evrope su nastali fašizam i nacizam, započeta su dva najrazornija svjetska rata, industrijski su uništavani ljudi, žene i djeca u koncentracionim logorima. I dan danas sljedbenici fašističke ideologije marširaju uniformirani u evropskim gradovima i osvajaju politički prostor.

 

Vladimir Kapuralin

4 komentara

 1. Avatar Saša Pernat napisao:

  Moja jedina domovina Jugoslavija je bila ideal za mnoge narode u svetu,zato je Amerika pokušavala da je ruši pomoću disidenata i nacionalizma.Pošto su svi pokušaji bili bezuspešni,uvideli su da to jedino mogu ako im uspe da se pokrene najveći nacionalizam,pa su zato od Titove smrti radili temeljito na tome.Miloševića su 5.godina dok je radio u Americi pripremali za to,pa od tud i njegovo veliko prijateljstvo sa Holbruko.Zatim su kod sebe pozivali nacionalističke akademike SANU gde su im u bolesne glave nabacivali da oni treba da reše srpsko pitanje u Jugoslaviji itd……. Tako je došlo do istorijskog projekta Memoranduma SANU,Miloševićevog “buđenja naroda”,”jogurt revolucije” i ostalog nacionalističkog divljanja po Srbiji,Crnoj Gori-rezultat kod Žute grede i pokušaja da se sve to izveze u Sloveniju gde je bilo mnogooo srba u stalnom radnom odnosu.Pošto tzv JNA nije stala za vrat velikosrpskom nacionalizmu i zaštiila Ustav SFRJ,kao i ustave Republika i AP Vojvodine i Kosova,sve to je pokrenulo i dalo “legitimitet” ostalim nacionalizmima,pre svega hrvatskom.Zato je Tito stalno upozoravao;”Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svoga”……..

 2. Avatar KARLO LOVREKOVIČ napisao:

  velika večina u gore napisanom tekstu stoji ali kad govorite o protjeranom srpskom stanovništvu zapravo vi dajete legitimitet srpskoj invaziji na Hrvatsku I i na predhodno protjerivanje hrvatskog stanovništva koji isto tako vjekovima tu živi.ako me pamčenje dobro služi Hrvatska ipak nije prva opalila metak,prve žrtve su ipak bile naše a i ćini mi se da su ipak Srbi krenuli sa balvanijadom nisu li oni počinili prvi teška masovna zvijerstva da ih sve ne nabrajam ili ja možda griješim u nečemu ili ja možda nisam dovoljno politički pismen pa ne razumijem da su sve te nabrojene aktivnosti moža trebale imati nekakav dobronamijerni učinak

 3. Avatar Boro napisao:

  Što se to desilo sa umovima građana koji su dva put opljačkni u jednom stoljeću, prvi put 36 kovčega zlata, a drugi put kompletna imovina građana oduzeta pa podjeljna vlastitoj obitelji, rođacima i dvjesto bogatih. Pučanima kruha i igara i skuplanje plastičnih čepova.
  (U ustvu profiterstvo se kažnjava, što sa “ko je jamijo, jamijo je”
  Sad im nose ćvjeće i postvljaju spomenike!
  Nažalost narodna ko neuči iz povjesti- nema budućnosti!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *


Hit Counter by http://yizhantech.com/