IZJAVA ZA JAVNOST – VANDALIZAM KAO REFLEKSIJA POLITIKE

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

 

RADE KONČAR PO DRUGI PUT PRED STROJEM

Socijalistička radnička partija (SRP) najoštrije osuđuje novi vandalski čin rušenja i daljnje devastacije spomeničke baštine iz antifašističke borbe u našem gradu, u ovom slučaju spomenika narodnom heroju Radi Končaru.

Ovakvi događaji više ne iznenađuju nikoga u zemlji kojoj se vlast odrekla antifašističke prošlosti. Tako nema službene proslave Dana pobjede nad fašizmom, dana koji je svojim civilizacijskim značajem postao i Danom Evrope, pa ga tako nema u svom kalendaru obilježavanja ni Grad Split, u zemlji u kojoj se „Za dom spremni“, iako je protuustavan, slobodno koristi! Isto tako, među drugim značajnim datumima u povijesti našeg grada, na štadarcu na Pjaci  nema upisanog dana oslobođenja Splita od fašizma, jednako kao što nema ni jednog imena ulice, trga, škole, vrtića, tvornice i institucija po ličnostima i događajima iz toga burnog vremena, njih 128 uklonjenih sramnom odlukom Gradskog vijeća još 1992. godine.

Ovaj vandalizam ulice samo je refleksija politike koja se u ovoj zemlji vodi po pitanju odnosa prema događajima i rezultatima narodnooslobodilačke borbe, zemlji u kojoj caruju kvaziznanstvena revizija povijesti, a koja se svodi na notornu laž i uljepšavanje fašističke prošlosti.

Zahtijevamo od institucija da se zaustavi ovaj anticivilizacijski kulturocid te da se poznati počinitelji primjereno sankcioniraju.

 

Split, 7. 11. 2018.

 

Gradska organizacija SRP-a Split

Ranko Adorić

One comment

  1. Avatar Danko napisao:

    Sve je to posljedica primitivizma “novog domoljublja” na vlasti i vjeronauka rimske crkve u kojem nema ni vjere ni nauka. Upravo oni koji su spaljivali naučnike (Gallilea ili Giordana Bruna npr.) kao heretike jer su tvrdili da se zemlja okreče, sada nam takvi likovi nameću svoj sustav morala i vrijednosti prekrajaući povijest kako njima odgovara i dovodeći nas na samo dno svih ljudskih životnih normi i standarda gdje je razbojništvo i pljačka vlastitog naroda postalo norma svakodnevnog života.
    Naravno da se vandalizam u to odlično uklapa jer jedino što znaju i mogu je uništiti. Zato nam mladi odlaze. I treba da idu, jer sa ovakvim vandalima namaju budućnosti.
    Ne bi me čudilo ni da za svoj vandalizam lik dobije invalidsku mirovinu i sve blagoslove rimske crkve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *


Hit Counter by http://yizhantech.com/