Kratak osvrt na skup “Antifašizam je moj izbor”

Jučer je (28. 8.), kao iskaz protivljenja promjeni imena Trga maršala Tita, u Zagrebu održan skup “Antifašizam je moj izbor”. Iako se na Zagreb oko 17 sati sručila obilna kiša koja je padala sve do samog početka skupa, na Trgu žrtava fašizma su se ipak okupili oni kojima je stalo do vrijednosti koje baštinimo iz sretnijih vremena. Mediji su solidno popratili skup, reportaže s mnoštvom fotografija mogu se naći na T-portalu, Indexu, u Jutarnjem, Večernjem, Novostima…

Okupljenima su se obratili Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije, student Jakov Kolak, redatelj Ivica Buljan, psihologinja i spisateljica Mirjana Krizmanić, Anja Matković je pročitala odlomak iz “Jame” I. G. Kovačića, pjevale su se partizanske, ali i novije pjesme, poput “Za dom spremni nismo” zagrebačkog kantautora Mikija Solusa.

Sudionici skupa su jasno istaknuli privrženost vrijednostima antifašizma, nažalost ne i socijalizma. Samo smo se mi uz antifašizam jasno opredijelili i za socijalizam, o čemu svjedoče naše parole i petstotinjak letaka koje smo podijelili okupljenima.

Iako su govornici naglasili neke njegove aspekte (poput besplatnog školstva i zdravstva), sam socijalizam, kao sustav koji omogućuje i podrazumijeva te i brojne druge vrijednosti, je od ostalih sudionika – prešućen. Čak je i čuveno “Socijalizam ili barbarstvo” Rose Luxemburg preinačeno u “Antifašizam ili barbarstvo”. Izgleda da je socijalizam bauk koji kruži Hrvatskom, čak i na ljevici. Ovo je samo kratak osvrt na održani skup. Sam fenomen zaziranja od socijalizma zaslužuje podrobnu analizu, argumentiranu kritiku i odlučnu akciju.

Uz fotografije koje se mogu naći u novinama i na portalima, evo i nekoliko naših.

 

One comment

 1. Azur napisao:

  Na spisku nijedne židovske organizacije, zato na HTV-u pričica sarajevske Židovke kako su Stepinac, svećenici i neki ustaški ministri spašavali Židove. Stoga:
  1953.
  Josip Broz Tito izabran za pokrovitelja Svjetskog odbora 1. za spomenik Nepoznatom židovskom mučeniku u Parizu; 2. za spomenik za 6 milijuna židovskih žrtava rata u New Yorku Ivana Meštrovića; ambasador FNRJ sadi drvo u jugoslavenskom dijelu Šume mučenika u Izraelu
  1954.
  u Zagrebu počela izgradnja nove kuće Doma Lavoslav Švarc
  Osnovan pjevački zbor Židovske općine u Zagrebu
  1955.
  Završena sabirna akcija za Šumu mučenika i Izraelu; 60.000 stabala u jugoslavenskom dijelu)
  1956.
  Prvi Nagradni konkurs Saveza za naučne, književne i umjetničke radove sa židovskom tematikom
  Restaurirana sinagoga u Dubrovniku i Splitu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *


Hit Counter by http://yizhantech.com/