UKLANJANJE SPOMENIKA MARŠALU KONJEVU U PRAGU

Lokalne vlasti okruga Prag 6, uklonili su sa javnog prostora 3. aprila spomenik sovjetskom maršalu Ivanu Stepanoviću Konjevu, oslobodiocu Praga. Prilikom oslobađanja nije korištena teška artiljerija, zahvaljujući čemu grad nije razrušen. Oslobađanje Čehoslovačke od nacističkih okupatora i domaćih izdajnika plaćeno je gubitkom 140.000 života vojnika Crvene armije. Danas, 30 godina nakon kontrarevolucije, reakcionarne lokalne snage uklonile su spomenik heroju. Učinjeno je to kukavički, u jeku pandemije virusa SARS-CoV-2 , kada je pažnja javnosti smanjena zbog ograničenog kretanja.

Ovaj sramotan čin osudile su mnoge progresivne političke i društvene organizacije. Između ostalih i Sekretarijat Evropske komunističke inicijative (ECI), koje je član i Socijalistička radnička partija, zatim Češki mirovni pokret i drugi.

Odluka praških vlasti, očekivano, izazvala je žestoku reakciju ruske strane. Zatražili su da im Češka ustupi statuu, što su ovi odbili. Na prijedlog ministra obrane Ruske federacije Sergeja Šojgua, donesen je zakon o zaštiti spomeničkog naslijeđa i pokrenuta istraga, što češku vladu ne obavezuje, ali uključuje podizanje međunarodne tjeralice, zbog čega češki političari uključeni u ovu prljavu rabotu mogu imati problema prilikom odlaska u inozemstvo.

Zanimljivo je da je postupak praških vlasti kritizirao i češki predsjednik Milos Zeman. „Uklanjanje spomenika maršalu Konjevu smatram glupošću“, rekao je Zeman, dodavši: „Maršal Konev je oslobodio ne samo Prag, nego i Auschwitz. On ima svoje mjesto u Pragu, dok ti koji spomenik sklanjaju ništa vrijedno u životu nisu uradili. To je njihova karakteristika. Zavide dostignućima drugih. Zavide onima koji su naslikali sliku ili podigli spomenik i teže da to unište. Na žalost, takvih ljudi ima dosta. Njih pokreće mržnja i zavist, umjesto poštovanja tuđih uspjeha“, istakao je Zeman.

Socijalistička radnička partija pridružuje se osudi svih subjekata i pojedinaca koji su osudili ovaj čin i zahtjevu za povratak spomenika na dosadašnje mjesto.

 

član predsjedništva SRP-a

Vladimir Kapuralin

 

UKLANJANJE SPOMENIKA MARŠALU KONEVU U PRAGU

4 komentara

 1. Avatar Josip Hrvatin napisao:

  Čuo sam za tu informaciju. Čuo sam i kako Španjolci glorificiraju svoje jedinice koje su u sklopu nacističke Njemačke opsjedale Lenjingrad i pritom činili masovne pokolje i pljačke. Sa njemačkim nacistima je bio i veliki broj njihovih saveznika iz Francuske, Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Rumunjske, a ekonomski su im pomogli izradom oružja i vojne tehnike sve te zemlje, a uz njih i Češka. Sada te zemlje obilježavaju pompozno POČETAK 2. svjetskog rata (lanjske godine), dok Rusi obilježavaju ZAVRŠETAK i SLOM FAŠIZMA. Revizija povijest u EU, gdje većinu imaju ekstremni desničari (jer ih moramo tako nazvati), usvajaju rezoluciju kojom osuđuju između ostalih SSSR za početak 2. svjetskog rata. Najgore je što u tim lažima odgajaju mlade kroz školske programe. Češki Predsjednik ipak ima hrabrosti da se barem kroz izjavu opredijeli za pravu stranu, što kod nas nažalost nema nikoga u državnom vodstvu koji bi tako reagirao. Članovi Zajednice društava Josip Broz Tito Istarske županije se pridružuje SRP u osudi tog čina u Pragu.

 2. Avatar Vlado Šegon napisao:

  Na žalost mnogi su počeli prekrajati i pokušavaju mijenjati povijest što ukazuje o kakvim se idiotima ili bolje reći zločincima radi . Žalosno je i to da u tome sve više učestvuje i dio agresivnih Hrvata . Sada kada se pozitivne povijesne ličnosti više ne mogu braniti nastupaju lešinari koji za sve optužuju one koji su vodili globalnu borbu protiv nacista i fašista tih najvećih zala koje je kreirao čovjek . Bilo bi potrebno da se svi progresivni i pošteni građani RH mnogo snažnije i potpuno uključe u eliminiranje takvih zločinačkih pojava u svakoj prilici i svakom mjestu .Ovaj primjer s uklanjanjem spomenika maršalu Konjev-u je tipičan primjer neodgovornog zločinačkog čina ne samo prema samom maršalu , već i svim poginulim Sovjetskim borcima koji su 1944/5 oslobodili tadašnju Čehoslovačku i time sačuvali živote stotinama pradjedova , djedova , a možda i očeva sadašnjih neodgovornih osoba koje su omogućile takav sramni čin uklanjanja spomenika oslobodiocima . SF/SN

 3. Avatar Istrijan napisao:

  Što je ono rekao jednom Enstein? “…samo ljudska glupost je beskrajna…” ili nešto slično!

 4. Avatar Azur Sejdic napisao:

  General Konjev je u jesen 1941.g. bio jedan od glavnih krivaca za poraz kod Vjazme i Brjanska čime je Nijemcima bio otvoren put prema Moskvi. Od vojnog suda spasio ga je Žukov koji je u njemu vidio oficira koji nije klonuo duhom, što je tada bio čest slučaj, i koji je sposoban učiti iz vlastitih grešaka.
  Nakon velikih poraza Saveznika u Alzasu i Ardenima 1944.g. Crvena armija je pokrenula Visla-odersku operaciju kojom je oslobođena Poljska. Nijemci su prije povlačenja minirali Krakow namijenivši mu sudbinu Varšave. Komandant Prvog ukrajinskog fronta Konjev dao je štampati i iz aviona razasuti letke kojim se njemačkim oficirima prijetilo krivičnim gonjenjem ako grad dignu u zrak. Istovremeno su sovjetski diverzanti demontirali veliki broj eksplozivnih naprava. Nakon rata u Krakowu je postavljen spomenik Konjevu, no uklonjen je 1991.g. Danas se generalno priča da je Nijemcima bilo žao tako divnog grada, pa ga nisu srušili.
  Dan nakon završetka konferencije na Jalti Zapadni saveznici započeli su sa zločinačkim bombardiranjem gradova koji su trebali doći u sovjetsku zonu (Dresden, Kenigsberg-Kalinjingrad, Prag…). Bombardirani su i naši gradovi. Bombardiranje je zaustavljeno nakon sovjetske prijetnje da će savezničke bombardere napasti sovjetska lovačka avijacija.
  Gotovo svi sovjetski maršali, uključujući i Žukova, izuzetak je bio Rokossovski,1956.g. podržali su Hruščova u blaćenju Staljina i svu odgovornost za poraze 1941. i 1942.g. svalili na njega. U tome se naročito isticao Konjev.
  Naša politika i historiografija je na odvratan način denuncirala ukupnu sovjetsku historiju, a posebno Drugi svjetski rat. U isti koš stavljani su El Alamein i Staljingrad, veličana je nekakva Normandija a iz udžbenika u potpunosti istisnuta Bjelorusija. Više smo znali o njemačkim oficirima i vojnicima nego o sovjetskim. Veličan je i u školski program uvršten notorni nacist, dezerter, lažov i prostak Aleksandar Solženjicin.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *


Hit Counter by http://yizhantech.com/