2. KONGRES FEDERACIJE MLADIH KOMUNISTA ITALIJE

Između 9. i 11. prosinca 2016. u Rimu (Italija), održan je drugi kongres Federacije Mladih Komunista Italije (FGC). Pored lokalnih delegata, prisustvovali su kongresu i predstavnici sedam internacionalnih delegacija komunističkih i radničkih omladina iz Evrope, među kojima i delegacija Mladih Socijalista Socijalističke radničke partije Hrvatske. Kongres je uspješno okončan donijevši neke važne organizacijske odluke, kao i plan rada u narednom periodu. Rad kongresa je bio usredotočen na tri glavne točke: opću situaciju u Italiji, situaciju u studentskom pokretu i situaciju u đačkom pokretu. Na otvaranju kongresa, predstavnik Mladih Socijalista se obratio skupu pozdravnim govorom u kojem se usredotočio na stanje u Hrvatskoj i potrebi jače suradnje i solidarnosti između MS i FGC.

FGC je međunarodne delegate upoznao sa spomenicima iz vremena borbe Komunističke partije Italije za oslobođenje tokom Drugog svjetskog rata kao i posjeti Nacionalnoj udruzi partizana Italije na kojemu su borci pokreta otpora i historičari održali predavanje o ratu. FGC je priredio i posjet grobu Antonia Gramšia, osnivača Komunističke partije Italije, na kojemu su međunarodni delegati položili cvijeće na grob velikog revolucionara.

To što su se zajedno našle razne omladinske komunističke i radničke organizacije iskorišteno je da se obave razgovori o daljoj suradnji na internacionalnom planu.

Posljednjeg dana kongresa održana je svečana sjednica na kojoj su govorili, između ostalih, Marco Rizzo, Generalni sekretar Komunističke partije Italije, predsjednik Svjetske federacije demokratske omladine Nikolas Papadimitrou te politički tajnik kubanske ambasade u Rimu.

Kongres je, isto tako, svečano obilježio nedavnu smrt kubanskoga revolucionarnoga vođe Fidela Castra.

Čestitamo Federaciji Mladih Komunista Italije na uspješno održanom kongresu i nadamo se daljoj uspješnoj suradnji!

 

 

Tajnik za međunarodne odnose MS SRP

Davor Rakić

 

 

GOVOR NA DRUGOM KONGRESU FEDERACIJE MLADIH KOMUNISTA ITALIJE PREDSTAVNIKA MLADIH SOCIJALISTA SRP

 

 

Rim, 9. prosinca 2016.

 

Poštovane drugarice i drugovi,

zahvaljujem se za poziv na ovaj važan skup u ime Mladih Socijalista Socijalističke radničke partije Hrvatske i u ime koordinacije komunističkih i radničkih omladinskih organizacija bivše Jugoslavije.

Dolazim iz zemlje u kojoj su pobijedili narodni otpor fašizmu i socijalistička revolucija, gdje je izgradnja socijalističkog društva i države trajala 45 godina i oja je nakon toga doživjela kapitalističku kontrarevoluciju, građanski rat i imperijalističku okupaciju. Usprkos tome, mogu reći s ponosom da je moja partija jedina socijalistička, komunistička, radnička i marksistička partija u Hrvatskoj.

Sadašnja situacija u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji je dramatična, da ne kažem tragična. Hrvatska je postala članica u NATO-u 2009. i ušla u EU 2013. Sa zakonskom minimalnom plaćom od oko 400 eura, oko trećine stanovništva je ispod praga siromaštva, s gotovo nepostojećim sindikalnim udruživanjem i sve većom deindustrijalizacijom, Hrvatska (koja je 1991. imala BDP po glavi stanovnika jednak španjolskom) danas je najsiromašnija zemlja u EU zajedno s Bugarskom. U Hrvatskoj trenutna prosječna plaća ima manju kupovnu moć od 27% u odnosu na prosječnu plaću iz 1978.

Uzimajući u obzir ove podatke, jasno je da Hrvatska nema problem imigracije, nego emigracije, pa čak i depopulacije ruralnih i pograničnih pokrajina. Do kraja ovog desetljeća, Hrvatska će izgubiti oko četvrtinu stanovništva koju je imala 1991. godine.

Unatoč tim činjenicama, nacionalisti na vlasti i ekstremna fašistička i revizionistička desnica nastavljaju jačati. Klerikalizacija državnih institucija i društva je narasla na razinu nezamislivu čak i za vrijeme diktature Franje Tuđmana. Bez parlamentarne ljevice, jedina institucionalna opozicija je liberalna: nijema i paralizirana, uvijek usredotočena na obranu svojih privilegija i neoliberalne ekonomske politike identične onoj nacionalista na vlasti.

U ovoj klimi, fašistička i revizionistička desnica lako uspijeva nametnuti svoje stavove osuđujući partizane i komuniste kao ubojice i zločince, a, u isto vrijeme, uzdižu fašiste na razinu heroja i mučenika. Uništeno je 3.000 antifašističkih i socijalističkih spomenika i 2,8 milijuna ili 14% svih knjiga u Hrvatskoj 1991. Provedeno je etničko čišćenje protiv manjina i vođene su imperijalističke operacije u inozemstvu.

Političke aktivnosti Mladih Socijalista i Socijalističke radničke partije stoga su vrlo teške, gotovo nemoguće u nekim aspektima. U društvu u kojem najradikalniji čin protesta je emigracija, politička organizacija i ujedinjenje radničke klase je težak zadatak bez puno šanse za uspjeh.

Ipak, i dalje smo jedina Hrvatska partija koja se ponosi svojim antifašizmom, antiklerikalizmom, antikapitalizmom i antimperijalizmom, utemeljenim na tradicijama Komunističke partije Jugoslavije, Narodnooslobodilačke borbe i socijalističkog samoupravljanja.

Uvjeren sam da je apsolutno neophodno jačati suradnju i internacionalističku solidarnost među našim omladinskim organizacijama i našim partijama, po uzoru na talijanske vojnike koji se borili među jugoslavenskim partizanima i jugoslavenskih partizana u Italiji, ali i po uzoru na Fidela Castra, nedavno preminuloga.

Stoga želim Federaciji Mladih Komunista mnogo uspjeha i revolucionarnih pobjeda.

Završavam s jugoslavenskim partizanskom pozdravom:

Smrt fašizmu – sloboda narodu!