Podrška radnicima Dalmacijavina: samoupravljanjem iz krize!

Podrška radnicima Dalmacijavina: samoupravljanjem iz krize!

 

 

Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP) upućuje radnicima  Dalmacijavina izraze pune podrške akciji zauzimanja tvornice i prostorija u trajektnoj luci koju su bili na prevaru napustili. To je sada borba za golu egzistenciju njihovih obitelji! SRP bezrezervno podržava nastojanja radnika da po modelu radničkog upravljanja, kojim bi stekli (povratili) vlasništvo i organizirali proizvodnju, spase tvornicu od stečaja i propasti. Uvjereni smo da bi radnici kao samoupravljači bili bolji gospodari nego država koja im je prije dva desetljeća protuustavno oduzela tvornicu, a onda je sistemski uništavala do ove terminalne faze.

 

Prvi potez radnika bio bi drastično smanjenje Uprave, koja sada broji 33 direktora i 12 savjetnika na 430 radnika, a koja je «ostvarila» gotovo 950 milijuna kuna gubitka, mjesecima nisu isplaćivane plaće i doprinosi, godinama su blokirani računi, polučila je 14 štrajkova i prekida rada  itd.  U suprotnom, upravo ovih dana Dalamacijavino će nestati u pjeni bahatog i bučnog samozadovoljstva vladajućih radi «ispunjavanja kriterija za ulazak u EU», kako joj  zadnje vrijeme tepaju eurobirokrate, zbog čega ne vidi i ne čuje vapaj, ne samo nesretnih radnika Damacijavina koji slute crni kraj, već i mnogih drugih koji ostaju na ulici. Država se kao vlasnik svih ovih godina krajnje neodgovorno odnosila prema nekada iznimno profitabilnoj tvornici koja je u socijalizmu proizvodila 40 milijuna litara godišnje i bila jedna od vodećih na našem tržištu u proizvodnji alkoholnih, bezalkoholnih i osvježavajućih pića, te je od velike i ugledne firme danas ostalo svega 430 radnika, uz cca 5.000 kooperanata. To je politika destrukcije!

 

“Spasonosna” privatizacija pokrenuta je na inicijativu bivšeg premijera Ive Sanadera, dok im je  Vlada uskratila tzv. trošarinski broj za proizvodnju glavnog proizvoda – žestokih alkoholnih pića, čime  je prouzročila  značajne gubitke, jer proizvodnja oslonjena samo na brend “Pipi” ne pokriva troškove. Ovom akcijom radnici su jasno pokazali da više neće tolerirati manipulacije i bezbrojna obećanja resornog ministra da će plaće biti redovite, te nakon štrajkova i prekida rada, kao i nerealizirane privatizacija od strane Agrokor-a, odlučni su uzeti sudbinu u svoje ruke. Sukob nastaje jer ova vlast ne priznaje vlasništvo radnika kojima nije dopustila da hipotekarnim kreditom od 160 milijuna kuna na svoju nekretninu, uz pomoć Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i Agencije a upravljanje državnom imovinom (AUDIO) preuzme tvornicu (koju mi u SRP-u ionako smatramo njihovom vlastitom imovinom!), jer Povjerenstvo za otvaranje ponuda nije prihvatilo jedinu prispjelu ponudu – ponudu radnika. Kao glavni razlog navedeno je nepostojanje bankarske garancije u iznosu od 1,5 milijuna kuna, nedostatak plana restrukturiranja, a nije prihvaćen ni zahtjev radnika da se natječaj produlji za 30 dana radi izrade potrebne dokumentacije.

 

Ujedno pohvaljujemo “Dalvinovce” za radničku solidarnost i pomoć koju su  iskazali prema kolegicama ugrožene splitske tvrtke «Uzor», kada su prigodne poklone i skromne darove kupili od svoje prve pristigle plaće, a nakon višemjesečne pauze.

 

Pozivamo radnike da ustraju u svojim namjerama i ne prihvate privatizaciju! Naša poruka svim radnicima u Dalmaciji i Hrvatskoj: samo zajedno možemo doći do željenog cilja: da tvornice budu vaše, da vaši životi budu u vašim rukama!

Split, 22.06.2011.                                                   Predsjednik GO SRP-a Split

Ranko Adorić, dipl.ing.