75. GODIŠNJICA NATO-a

Danas, 4. travnja 2024. obilježava se 75. godišnjica osnivanja NATO-a, u ovom trenutku najagresivnije i najdestruktivnije vojno-političke alijanse u svijetu. Osnovan je 1949. godine s ciljem zaštite zapadnih kapitalističkih zemalja od agresije izvana, to jest, protiv širenja socijalističke ideje na zapad. Kao odgovor Istočnog bloka, osnovan je Varšavski ugovor, čime započinje razdoblje Hladnog rata.

Padom Berlinskog zida, ujedinjenjem dviju Njemački i urušavanjem socijalističkog uređenja u Evropi, ukida se i Varšavski ugovor. Logičan odgovor bio bi i odlazak u povijest i NATO-a, ali to se nije dogodilo. Usprkos obećanjima Amerike Gorbačovu da se neće širiti, NATO se u šest navrata proširio sve do ruskih granica.

Presedan kojim se stubokom mijenja daljnji način djelovanja dogodio se 1999. godine, kad je 19 zemalja NATO saveza izvršilo agresiju na SR Jugoslaviju. Tim činom, NATO ne samo da je izašao iz svojih geografskih okvira, već je umjesto obrambene uloge, za koju ima mandat, prema vlastitim pravilima poduzeo napadačku akciju na jednu suverenu državu koja nije ničim ugrožavala savez, suprotno svim međunarodnim pravnim normama i bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a. Nakon toga, događaji su krenuli poznatim tokom: NATO želi preuzeti ulogu i zadatke UN-a, nastavljene su agresije u Afganistanu, Iraku, Libiji…

To govori suprotno od onoga u šta nas zapadna propaganda nastoji uvjeriti. NATO nije instrument mira, već instrument rata. NATO ne štiti narode, već kapitalistički poredak i osigurava mir za uski krug privilegiranih zemalja Zapada. Njegovo konstantno približavanje granicama Ruske Federacije uzrok je trenutnog oružanog sukoba u Ukrajini, gdje igra opasnu igru na granici novog svjetskog rata.

Članstvom u NATO-u države i narodi postaju vazali svjetskih centara moći na čelu s Amerikom i gube zadnje atome svoje suverenosti. To se posebno odnosi na državice nastale nakon kontrarevolucije i secesije SFR Jugoslavije. Neke, poput Hrvatske, nisu ni pitale svoje građane na referendumu žele li to.

Ukidanje NATO alijanse, bitan je preduvjet prema budućnosti bez ratova.

 

  1. travnja 2024.

Vladimir Kapuralin