77. GODIŠNJICA BITKE KOD KUĆIBREGA

U nedjelju 7. novembra, održana je tradicionalna komemoracija žrtvama bitke koja se odigrala 3. i 4. novembra 1944. godine na području sela Kućibreg, uz granicu između Istre i Slovenije.

Bitka kod Kućibrega smatra se jednom od najvećih i najkrvavijih u Istri za vrijeme II. svjetskog rata. U njoj su na strani partizana učestvovali pripadnici II. brigade 43. istarske divizije, talijanski partizani iz bataljuna „Alma Vivoda“ i partizanske jedinice sa susjednog slovenskog obalnog područja. Bitka je vođena protiv okupatorske njemačke i talijanske vojske, brojnije i opremljenije. U borbi je poginulo 120 boraca, pripadnika svih triju narodnosti, najviše pripadnika bataljuna „Alma Vivoda“, dok su zarobljeni otpremljeni u logore.

Ovogodišnja komemoracija protekla je u bitno skromnijem obliku u odnosu na dosadašnju praksu kad se znalo okupiti po nekoliko hiljada građana iz Italije, Slovenije i Hrvatske, uz bogati kulturni program. Ove je godine, zbog psihoze nastale u vezi pandemije prouzrokovane virusom SARS-CoV-2, to obavljeno na razini delegacija. Vijence su položile brojne delegacije predstavnika lokalnih vlasti i antifašističkih udruga iz sve tri države.  Između ostalih, cvijeće je na spomenik položila i sedmeročlana delegacija SRP-a RO Istre.

Kućibreg 7. XI. 2021.

Vladimir Kapuralin