Antifašiti na Bundeku

Zastava-Lige

U subotu 24.08.2013. bilo je prilično živo na zagrebačkom jezeru Bundek. U to vrijeme su aktivisti udruga antifašista Hrvatske i Bosne i Hercegovine pripremali teren, šator i binu za izvođenje programa 6.susreta Lige antifašista jugoistočne Europe koja ima sjedište u Bihaću, pod nazivom „Dani balkanske ljubavi“. U tijeku jutra pa sve do 12.00 sati drugarski srdačno su se pozdravljali antifašisti Hrvatske, BiH i Slovenije i Makedonije. Predstavnika iz Srbije nije bilo, ispričali su se prekasnim pozivom. Nije bilo posebnih političkih oznaka jer antifašizam nije stav samo nekih političkih stranaka već je svojstven većem dijelu čovječanstva premda se fašizam sporadično pojavljuje u svijetu. U pripremi manifestacije sudjelovali smo i mi, članovi SRP-a.

U podne je počeo program u kojem su učestvovali gradonačelnik Milan Bandić („antifašist prije svega znači biti slobodan i biti čovjek“), Počasni predsjednik SABA Hrvatske Stipe Mesić (vrlo kritički se osvrnuo na stanje u društvu u kojem se lažno prikazuje povijest i protežiraju upravo neprijatelji antifašizma), Hakija Abdić, osnivač i predsjednik Lige (pozvao je ljude na ljubav među narodima), Petar Rajić, predsjednik zagrebačke zajednice (pozvao sve narode susjednih zemalja na suradnju radi sprečavanja fašizma na ovim prostorima).

Program su uljepšali zbor Pjevačkog društva Novi Zagreb i folklorna skupina Ruskinja i Ukrajinki iz Čakovca.

Po završetku programa učesnici Susreta, kojih je bilo oko 1000 ručali su i još dugo se družili.

U međuvremenu, do pisanja ovog teksta Dani balkanske ljubavi registrirani su od strane mnogih medijskih kuća uz bogate ilustracije.

 

Božidar Dugonjić, član SRP-a