Borba za spas radnih mjesta

Pozivamo vas da nam se pridružite u utorak, 11.02. ispred zgrade uprave Badela u Vlaškoj ulici 116 (Zagreb) u 7.45 sati.

Cilj akcije je spriječiti ulazak predsjednika Uprave Badela Ive Markotića u zgradu uprave. Markotića, omiljenog bankara Čaćića, je na to mjesto postavio Linić, a Čačić je postavio zagrebačke HNS-ovce u Nadzorni odbor. Njegova je zadaća, koju je dobio od političara i “gospodarstvenika”, da što više uništi i obezvrijedi firmu kako bi se što prije i što jeftinije prodala/kupila.

Trenutni većinski vlasnik Badela je država temeljem toga što je uspjela blokirati pravo glasa malim dioničarima uz asistenciju tadašnjeg ravnatelja Hanfe Ante Samodola. Badel, 150 godina staru firmu, organizirano se planira uništiti i ugasiti tako što će se dio po dio jeftino prodati pojedincima i interesnim grupama.

Brend Badel se procjenjuje na oko 100 milijuna eura: Podravka bi uzela sokove, Todorić bi uzeo vina, a Marinko Suljić (Badel Bobita iz BIH) bi uzeo žestoka pića. Već prije je na sumnjivi način i jeftino Tedeschi od Badela kupio Kalničke vode. Ujedno, među nekretninama koje Badel posjeduje su tvornica na Žitnjaku i okolno zemljište ukupne površine 55 191 kvadrata, tvornica na Borongaju i okolno zemljište ukupne površine 34 346 kvadrata, vinarije u Daruvaru i Benkovcu, upravna zgrada u Vlaškoj ulici… Ukupna vrijednost Badelovih nekretnina veća je od 100 milijuna eura. Radnici se drže u pasivi i pod kontrolom redovnim isplatama plaća (a nitko ne zna koliko dugo jer se ne isplaćuju obaveze prema državi) dok je sindikat pod kontrolom Uprave.

14.02. je izvanredna skupština dioničara gdje će se donijeti odluke na temelju kojih će se rascjepkati, uništiti i prodati Badel. Velika većina radnika će zbog toga završiti na burzi. Ovakvi procesi uništavanja firmi i gubljenja radnih mjesta su vrijednosti koje nam je sustav nametnuo kao nešto normalno, a naši političari, koji su za to dobro nagrađeni, obavljaju za krupni kapital tu prljavu zadaću. Previše dugo smo mirno gledali, prvenstveno zahvaljujući korumpiranim sindikalnim čelnicima, taj proces i vrijeme je da se tome kaže: “Dosta je!”. Cilj nam je upoznati javnost sa krivo nametnutim vrijednostima i pokrenuti solidarnost i zajedničku borbu za radničku klasu i društvo u cjelini.

Pozivamo sve koji su na taj način izgubili radno mjesto u nekoj od prije uništenih firmi, brojne nezaposlene, studente, umirovljenike i druge da nam se pridruže u ovoj akciji.

Neka vječno živi borba radničke klase!

 

 
Pokret Occupy Croatia