ČESTITKA ZA DAN USTANKA NARODA BOSNE I HERCEGOVINE

Bocima NOR-a, antifašistima i građanima bratske Bosne i Hercegovine Socijalistička radnička partija Hrvatske čestita 27. jul 1941. – Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine

Plamen ustanka zapaljen je 27. jula 1941. godine oružanom akcijom gerilskih odreda Bosanske krajine i okolnih mještana koji su napali i zauzeli Drvar i Bosansko Grahovo, uništili žandarmerijske stanice Oštrelj, manastir Rmanj, Potoke, Grkovce i razbili nekoliko manjih odreda ustaša, žandara i domobrana koji su pokušali da od Srnetice, duž željezničke pruge, prodru u Drvar. Narodni ustanak je krajem jula i početkom augusta, pod rukovodstvom Pokrajinskog komiteta KPJ za Bosnu i Hercegovinu, dobio masovne razmjere i proširio se na istočnu Bosnu i Hercegovinu i dalje te je od malih partizanskih četa izrastao, u savezništvu s ostalim južnoslavenskim narodima, u respektabilnu narodnu partizansku armiju koja donosi pobjedu na fašizmom, mir, rješenje međunacionalnog pomirenja politikom bratstva i jedinstva i socijalističku revoluciju.

Tito je nakon rata rekao:Pošto je Bosna uvijek bila kamen spoticanja između Srba i Hrvata, nećete biti ni jedni ni drugi, nego će Bosna bit’ Bosna. Pa neka bude Republika Bosna. Mi smo to riješili još na početku, kada smo počeli Narodno-oslobodilački rat, a poslije smo napravili federaciju.“.

Vječna slava Titovim partizanima!