ČESTITKA ZA DAN USTANKA NARODA HRVATSKE

 

 

 

 

Socijalistička radnička partija Hrvatske čestita borcima narodnooslobodilačkog rata, antifašistima i svim našim građanima 27. Srpanj 1941., jedan od najznačajnijih događaja u povijesti naroda i narodnosti Hrvatske, kada se na poziv Partije prvom borbom u malom mjestu Srbu narod oružano suprotstavio okupatoru i domaćim izdajnicima, snažno rasplamsao vatru ustanka te sa drugim jugoslavenskim narodima, uz velike ljudske žrtve i golemu materijalnu štetu, dao značajan doprinos konačnoj pobjedi nad fašizmom, oslobodio i vratio okupirane i poklonjene teritorije donoseći mir, slobodu i revolucionarni – socijalistički društveni preobražaj.

PRVE ISKRE OTPORA

Borcima narodnooslobodilačke borbe izražavamo duboku zahvalnost što su se dana 27. 7. 1941., odazivajući se na poziv Tita i Komunističke partije, u mjestu Srb digli na oružani ustanak u obranu zemlje od fašističkih okupatora i domaćih izdajnika i gdje je većina naroda stala uz Tita i partizansku borbu.

CK KPJ 13. 7. 1941. šalje Marka Oreškovića u Liku da pomogne u organizaciji oružanog ustanka koji je započeo akcijom lokalnog srpskoga stanovništva, a koje je bilo terorizirano od ustaškog režima, na području istočne i jugoistočne Like, sjeverne Dalmacije i jugozapadne Bosne. Toga dana, lički gerilski odredi i narod iz okoline Donjeg Lapca napali su i zauzeli ustaško-žandarmerijsku stanicu u Srbu, razrušili željezničku prugu Knin-Drvar i uništili odred ustaša kod Srpskog Klanca. Nakon ove akcije, ustanak se proširio po Lici i Kordunu, a ubrzo i uzduž Hrvatske. Taj se dan, odlukom ZAVNOH-a 1945., obilježavao kao praznik – Dan ustanka naroda Hrvatske – gotovo pola stoljeća, sve do 90-ih..

Nakon tzv. demokratskih promjena, na vlast dolaze snage koje vulgarnim revizionizmom pokušavaju promijeniti povijest, osporiti sve pozitivne tekovine NOB-e. Naime, dolazi do drastičnog iskrivljavanja povijesnih činjenica izlaskom izvan konteksta stvarnih događaja, prebacujući suštinu na ideološki i nacionalni teren. Tako ovaj događaj hrvatska politika zločesto predstavlja kao četnički ustanak protiv vjekovne težnje Hrvata za svojom državom, tzv. NDH, dok, s druge strane, snage šovinističkog velikosrpskog državnog projekta Srb koriste kao sredstvo za širenje straha od hrvatskog genocida, poput onoga iz Drugog svjetskog rata, čime je fokus s klasnog i antifašističkog namjerno prebačen na teren nacionalne netrpeljivosti, koja se već preko tri desetljeća neuspješno dokazuje kao jedina istina. Ta anti-antifašistička histerija poprima zlokobne razmjere, praksom i kroz drsko, uporno i nesankcionirano rušenje spomenikaNOB-e, u ovom slučaju Hrvatu Marku Oreškoviću, narodnom heroju i ikoni partizanske borbe u tom kraju kojeg je narod volio i spjevao mu pjesme: „Drug je Marko hrvatskoga roda, al’ je majka srpskoga naroda“ i „Da ne bi druga Marka, još bi mnoga zakukala majka“, te rušenje spomenika „Ustanak naroda Hrvatske“ u Srbu autora Vanje Radauša sagrađenog 1951., a koji je akcijom HV-a u augustu 1995. srušen pa obnovljen 2010. odlukom Vlade RH s druge strane.

Delegacija Socijalističke radničke partije Hrvatske položiti će cvijeće dana 27. 7. 2022. u Srbu na svečanom obilježavanju 81. godišnjice Ustanka naroda Hrvatske.

Vječna slava Titovim partizanima!