ČESTITKA ZA DAN USTANKA NARODA MAKEDONIJE

 

 

 

 

 

Bratskom i ponosnom makedonskom narodu, borcima NOB-e, antifašistima i građanima Makedonije, čestitamo 11. oktobar – Dan ustanka naroda Makedonije protiv fašistickog okupatora i domačih izdajnika.

Dan je to kada su prije 82 godine, na poziv Tita i Komunističke partije Jugoslavije, započeli, združeni s drugim bratskim jugoslavenskim narodima, zajednički žestoki otpor okupatoru, stvorivši od malih partzanskih odreda respektibilnu armiju koja je skršila mrskog fašističkog neprijatelja i domaće sluge, ostvarila mir, donijela slobodu i prosperitetni društveni razvoj, jedinstven u svijetu – samoupravni socijalizam.

Dan ustanka obilježava godišnjicu oružane akcije Prilepskog partizanskog odreda, 11. 10. 1941., kada je, po odluci Pokrajinskog komiteta KPJ za Makedoniju, izvršio napad na neprijateljsku posadu, zatvor i telefonsku centralu u Prilepu. U znak sjećanja na ovaj događaj, u Prilepu se nalazi muzej “11. oktobar”.

Ustanak u Makedoniji je kasnio zbog stava Metodija Šatorova da se Pokrajinski komitet KPJ za Makedoniju priključi bugarskoj Komunističkoj partiji. Tek nakon formiranja novog Pokrajinskog komiteta, na čelu s Lazarom Koliševskim, u toku augusta i septembra su počele pripreme za ustanak i formirana su tri partizanska odreda.

Prilep je kao “ustanički grad” Makedonije, 9. maja 1975. godine, odlikovan Ordenom narodnog heroja i proglašen gradom herojem.

Ovaj praznik ustanovljen je u vrijeme SFR Jugoslavije kao praznik Socijalističke Republike Makedonije, ali je on zadržan i poslije osamostaljena Makedonije, a od 1992. godine, kao praznik posvećen antifašističkoj borbi makedonskog naroda.

Vječna slava i veliko hvala Titovim partizanima!