Izjava Komunističke partije Izraela (CPI) povodom novog rata na Bliskom istoku

Zločini fašističke desničarske izraelske vlade, usmjerene na održanje okupacije, vode regionalnom ratu. Ova eskalacija mora biti zaustavljena.

U ovim izazovnim vremenima, ponavljamo nedvosmislenu osudu svakog napada na nevine civile i pozivamo sve strane da uklone civile iz kruga nasilja. Upućujemo našu sućut obiteljima žrtava okupacije – Arapima i Židovima.

Komunistička partija Izraela smatra izraelsku desničarsku fašističku vladu krivom za intenzivno opasnu eskalaciju u proteklim satima koja je odnijela živote mnogih nevinih civila.

U proteklom tjednu, doseljenici su, uz podršku vlade, napravili  pustoš na okupiranim područjima, skrnavljenje Al-Aqse i pogrom na ulicama Huwara. Od jutros je došlo do teške eskalacije neprijateljstava koja prijete prerasti u regionalni rat. Prijetnja takvog rata je uporno pothranjivana djelovanjem ove desničarske vlade od njezina prvog dana.

Današnji događaji ukazuju na opasan smjer u kojem su krenuli Netanyahu i njegovi partneri koji vode cijelu regiju prema ratu. Naglašavamo da je nemoguće “upravljati“ sukobom ili ga riješiti vojno. Postoji samo jedno rješenje – težiti kraju okupacije i priznavanje legitimnih prava palestinskog naroda i njihovih opravdanih zahtjeva. Okončanje okupacije i uspostavljanje pravednog mira je jasan interes oba naroda.

CPI upozorava da Netanyahuova vlada koristi događaje za pokretanje osvetničkog napada u pojasu Gaze i poziva međunarodnu zajednicu i susjedne države da odmah interveniraju kako bi utišali ratne bubnjeve i pokrenuli političko rješenje.

CPI je zabrinut zbog mogućih akcija odmazde protiv palestinskih građana u Izraelu, posebno onih koji žive u zajedničkim gradovima i u nepriznatim selima u Al-Naqabu/Negevu. Potonji su već platili visoku cijenu zanemarivanja države u zdravstvenoj zaštiti.

Zdrave snage u Izraelu, Židovi i Arapi podjednako, moraju podići glas protiv bilo kakvog pokušaja poticanja nasilja protiv skupina ili preuzimanja zakona u svoje ruke.

Moramo unaprijediti zajedničke aktivnosti koje teže normalnom životu bez diskriminacije, odnosno etničke superiornosti. Trebamo težiti miru, jednakosti i istinskoj demokracije za sve.

 

Haifa, 7. listopada 2023.