ČESTITKA ZA DAN USTANKA NARODA SLOVENIJE

Drugaricama i drugovima, borcima NOB-a i narodu bratske Slovenije, Socijalistička radnička partija Hrvatske čestita 22. jul 1941. – Dan ustanka naroda Slovenije.

Nakon poziva Tita i Komunističke partije Jugoslavije na podizanje općenarodnog otpora okupatoru, Edvard Kardelj dobio je zadatak pripreme ustanka u Sloveniji pa je već 22. srpnja 1941. prva oružana akcija Rašičke partizanske čete protiv fašističkog okupatora, kod Tacena u blizini Ljubljane, pokazala da je slovenski narod, vođen Štabom partizanskih odreda koji je odlučno i planski provodio akcije, masovno stao uz partizane i preuzeo oslobodilačku borbu u svoje ruke, doživljavajući kao nikad u svojoj povijesti tako snažan borbeni entuzijazam.

Ustanak se brzo širio. U Gorenjskoj se formiralo sedam partizanskih četa, u Štajerskoj četiri čete, u Dolenjskoj i Notranjskoj dvanaest četa.

Hrabrom i uspješnom borbom, slovenski su partizani, rame uz rame zajedno s drugim jugoslavenskim narodima, dali veliki doprinos ukupnoj pobjedi nad okupatorima i domaćim izdajnicima, donijeli mir, slobodu te ostvarili i socijalističku revoluciju.

Ovaj dan slavio se u SFRJ kao državni praznik – Dan ustanka naroda Slovenije sve do 90-ih kada je ukinut i uveden Dan otpora okupatoru, dan u znak sjećanja na 27. 4. 1941. kada je u Ljubljani osnovan Oslobodilački front Slovenije (Osvobodilna fronta).

Živio Dan ustanka naroda Slovenije! Vječna slava Titovim partizanima!