ČLANOVI SRP-a POSJETILI DRUGOVE IZ JUGOSLAVENSKE KOMUNISTIČKE PARTIJECRNE GORE

Članovi antifašističkih organizacija i Društava Josip Broz Tito iz Istre, među kojima je bilo i članova SRP-a, boravili su u četverodnevnoj posjeti Titogradu, Cetinju i Virpazaru na Skadarskom jezeru, gdje je 13. jula 1941. godine započeo ustanak naroda Crne Gore, i Nikšiću. U svim tim mjestima, delegacija antifašista vodila je razgovore sa svojim crnogorskim kolegama.

Centralni događaj bio je svakako polaganje vijenca na spomenik maršalu Titu u Titogradu. Spomenik se do kontrarevolucije i secesije nalazio ispred kasarne Maršal Tito, nakon toga premješten je unutar kasarne, u spomen sobu 5. Crnogorske proleterske brigade, da bi početkom godine bio postavljen na jedan od gradskih trgova. Kasarna je preimenovana u kasarnu Marka Miljanova. Marko Miljanov bio je osebujna povijesna ličnost. Bio je istaknuti junak, jedan od vojskovođa u pobjedonosnom crnogorsko – turskom ratu 1876. – 1878. godine, u 50. godini naučio je čitati i pisati da bi nakon toga objavio nekoliko knjiga i pjesama, najpoznatije djelo mu je Primjeri čojstva i junaštva. To što je kasarna preimenovana po njemu nije najgora stvar, gore je to što je ta kasarna prepuštena NATO-u, nakon što je i Crna Gora podanički prihvatila tutorstvo NATO-a ili kišobran, kako se jedan od domaćina izrazio.

Čedomir Grozdanić, dr. Miloš Mitrović, Vladimir Kapuralin, 
Radislav Stanišić

 

Prilikom obilaska Nikšića, 17. septembra, Vladimir Kapuralin i dr. Miloš Mitrović obavili su razgovor s predsjednikom CK JKP CG drugom Radislavom Stanišićem i sekretarom CK drugom Čedomirom Grozdanićem.

Zgrada sjedišta JKP CG

 

Obje strane su upoznale jedna drugu o političkoj situaciji i trendovima u vlastitoj sredini, o okolnostima širenja antikomunističke histerije i uzdizanja i blagonaklonosti vladajućih struktura prema retrogradnim i destruktivnim pojavama. Sa zabrinutošću su konstatirali da su i antifašističke organizacije krenule putem reformizma, odustale od klasne identifikacije i prihvatile oportunizam. Domaćini su goste informirali o postojanju dvije antifašističke organizacije, jedne koja slijedi tradiciju jugoslavenskih  proleterskih crnogorskih brigada i druga koja je sekcija DPS vlasti. Informacija o posjeti i razgovorima, objavljena je i u dnevnoj štampi.  Informacija o posjeti i razgovorima objavljena je i u dnevnoj štampi.

Nakon razgovora, obišli smo spomenik Narodnom heroju Ljubi Čupiću, koji se nalazi na trgu pored sjedišta JKP CG.

Ljubo Čupić ostao je upamćen po hrabrom i prkosnom držanju prilikom suđenja i po fotografiji koja je snimljena neposredno pred strijeljanje, na kojoj se smije svojim egzekutorima. Slika je usporediva s kultnom slikom Ernesta Che Guevare. Narodnim herojem proglašen je 1953. godine.

Vladimir Kapuralin