DALMATINCI PONOVNO NA OBRONCIMA SUTJESKE

SRP, DRUŠTVO J. B. TITO I SAB POKLONILI SE SJENAMA HEROJA

U povodu 75. godišnjice bitke na Sutjesci, na platou Nacionalnog parka Sutjeske ispred monumentalnog spomenika, održan je veličanstveni skup mnogobrojnih poklonika, po procjenama gotovo šest hiljada ljudi iz svih krajeva Jugoslavije, koji su, uz rijetke preživjele učesnike, došli odati dužno poštovanje herojskoj borbi Titovih partizana i pokloniti se sjenama stradalih heroja.

Dalmatince, koji su podnijeli najveće žrtve u broju poginulih, Tito je nakon borbe posebno pohvalio i to Drugu dalmatinsku brigadu: „Tu su se sinovi Dalmacije pokazali kao dostojni potomci vaših slavnih predaka, slobodarski sinovi plavog Jadrana.“

Među brojnim posjetiteljima bili su i mnogi Dalmatinci potomci boraca dalmatinskih jedinica, prijatelji i antifašisti iz Splita, Trogira, Kaštela, Solina, Klisa, Dugopolja, Sinja, Vrgorca, Trilja, Brača, Makarske, Omiša , Mimica, Segeta i Segeta Vranjica i mnogih drugih.

Tom prigodom su delegacije SRP-a Split i Društva Josip Broz Tito, uz ostale brojne boračke organizacije, položile cvijeće i vijence te su Muzeju – Spomen-kući bitke na Sutjesci poklonili knjigu koju su zajednički izdali – monografiju „Split u Titovo doba“, rad gotovo pedesetak autora, političara, privrednika, profesora, kulturnih i sportskih radnika i drugih neposrednih realizatora ubrzanog razvoja i napretka Splita u socijalizmu.

Ovaj iznimni povijesni i društveni događaj „prisilio“ je poslovično odbojnu Slobodnu Dalmaciju prema skupovima ovakvog tipa, a koja upravo ovih dana obilježava  75. godišnjicu njenog osnutka 17. 6. 1943. od strane partizana u Pojati na obroncima Mosora, da memorijalni skup objavi na naslovnoj stranici, kao i dvije stranice opsežnog prikaza, ne uspijevajući izbjeći neke nekorektnosti u komentarima.