PRVE ISKRE OTPORA

Socijalistička radnička partija (SRP) čestita svim borcima NOB-a, antifašistima i našim građanima  Dan antifašističke borbe!

Danas, sedamdeset i tri godine poslije definitivnog vojnog sloma, fašizam nažalost nije nestao iz nekih glava, s ulica, trgova, stadiona, knjiga, filmova, politike. Svjedoci smo svakodnevno njegove sve drskije pojavnosti kroz postrojavanje crnokošuljaša, stupanja ulicama, pjevanja profašističkih pjesama, pisanja naci simbola, podizanja spomenika ratnim zločincima i međunarodnim kriminalcima te javno iskazivanje mržnje, ksenofobije, rasizma i netolerancije prema drugima i drugačijima, što rezultira sve većim strahom građana  i rastom opće nesigurnosti. Ovo zorno ukazuje da se fašizam kapilarno uvukao u mnoge pore života, sve je glasniji i prkosi civiliziranom društvu nalazeći uporišta u tolerantnoj vlasti pa se nigdje tako u demokratskom svijetu slobodno ne eksponira kao kod nas, što nanosi veliku štetu međunarodnom ugledu.

To se donekle može i razumjeti za zemlju koja je na UN Rezoluciju o zabrani propagiranja nacizma, izglasanu od strane 108 zemalja svijeta, glasala suzdržano, što je u direktnoj koliziji s vlastitim Ustavom, i u što se potpuno uklopila skandalozna i protuustavna legalizacija ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, dopuštenog u „posebnim prigodama“ u čemu je i sudstvo suučesnik, zemlja u kojoj je policija prisiljena štiti antifašiste od razularenih profašista prilikom obilježavanja brojnih memorijalnih skupova, zemlja u kojoj vlast ne obilježava Dan pobjede nad fašizmom dok je najviša institucija – Sabor RH – pokrovitelj skupa poražene kvislinške vojske i još puno toga drugog…

Istovremeno, sve više zabrinjava nemar, neznanje i zatvaranje očiju onih na kojima svijet ostaje, jer je na djelu, od strane klerokonzervativnih snaga, perfidno manipuliranje mladima koji kroz folklornu „ustašizaciju“ nakaradno dokazuju svoj nacionalni identitet. Nije dobro što to ludilo nagriza i neke intelektualce, organizacije i institucije koji uporno kvaziznanstveno relativiziraju i revidiraju već davno utvrđene povijesne činjenice pa i rehabilitiraju i pravdaju divljačke zločine i barbarsku bit fašizma, u nas u formi tzv. NDH, koji je, u želji da zavlada svijetom, prošlim svjetskim ratom iza sebe ostavio milijunske žrtve, golemu materijalnu štetu i duboke traume mnogima ljudima.

Zbog svega toga smo, kao i većina naših sugrađana, svakim danom sve više antifašisti, što do jučer  nije bilo potrebno! Dug je to prema onima koji su hrabro, u tada gotovo okupiranoj Evropi daleke 1941. godine, svojim primjerom i žrtvom nas zadužili da se fašizam i njegovo zlo  nikada ne zaboravi i ne ponovi!

Ovaj dan, označen kao početak općenarodnog otpora fašističkom okupatoru i njegovim slugama, domaćim izdajnicima – ustašama i četnicima, dan je osnivanja Prvog sisačkog partizanskog odreda u šumi Brezovica nedaleko od Siska s 39 boraca, jednog od prvih odreda narodnooslobodilačke vojske u porobljenoj Evropi.

Njegov značaj ne umanjuje ni sporna činjenica oko koje domaći historičari lome koplja kada je riječ o polustoljetnom obilježavanju Dana ustanka naroda Hrvatske 27. 07. 1941., što je sinonim za prvu oružanu akciju partizana u selu Srb, dok je sisački odred u početku vršio samo diverzije na pruzi Sisak – Caprag, rušio tt veze oko Siska i dr., a oružane su akcije uslijedile nešto kasnije.

Ponosni na herojska djela Titovih partizana koje nikada nećemo zaboraviti, delegacije SRP-a Split  i Društva Josip Broz Tito-Split i ove godine položit će cvijeće i vijence na partizansku Spomen kosturnicu na Lovrincu.

Snažno podržavamo odlazak grupa i pojedinaca u Zagreb na centralni događaj ovog praznika – okupljanje građana na bivšem Trgu maršala Tita u Zagrebu u opravdanom zahtjevu da se staro ime trga vrati Gradu heroju!

 

Split, 20. 06. 2018.

Gradska organizacija SRP-a Split