Dan antifašističke borbe

Dan antifašističke borbe tradicionalno smo obilježili u šumi Brezovici kod Siska u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije.

Dan je posvećen sjećanju na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 22. 6. 1941. Invazija Sila osovine na Sovjetski Savez bila je poticaj za formiranje prve partizanske jedinice koja je sabotirala važnu željezničku prugu u blizini. Bio je to prvi čin oružanog otpora i početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj i Jugoslaviji u Drugom svjetskom ratu. Naša narodnooslobodilačka borba je bila daleko najveća oružana borba unutar okupirane Europe protiv vojski nacističke Njemačke, fašističke Italije i njihovih lokalnih saveznika ustaša i četnika, protiv režima utemeljenih na rasnim zakonima i brutalnim pogromima. Sudjelovanjem u antifašističkom pokretu, Hrvatska se svrstala među pobjednice Drugog svjetskog rata.

Svečanost je održana bez državnih čelnika koji su poslali svoje izaslanike (ili su se ispričali zato što ih nisu poslali). Ništa drugo nismo ni očekivali od vlasti koja je Hrvatsku pretvorila u zemlju u kojoj su stalno prisutni pokušaji da se dio njene pobjedničke prošlosti falsificira i da ju se praktički svrsta na stranu nacizma. Ti pokušaji traju već gotovo 30 godina. Masovno se ruše spomenici partizanima, miču se imena ulica, trgova i škola koja su imala veze s NOB-om, uključujući zagrebački Trg maršala Tita, a zločinački karakter ustaškog režima se sve besramnije relativizira. Najveću odgovornost za takvo stanje ne snose „marginalne“ skupine NDH nostalgičara, nego političari na položajima koji bi te mračne i bezumne pokušaje mogli zaustaviti – samo da žele. Obilježavanje Dana antifašističke borbe bez kritičkog osvrta na stanje u današnjoj Hrvatskoj pretvara se u smokvin list kojim se pokušava prekriti zabrinjavajući porast netrpeljivosti i mržnje, dominantnih karakteristika fašizma koji sve ozbiljnije prijeti današnjoj Hrvatskoj.

Sudjelovanjem u svečanom obilježavanju Dana antifašističke borbe Socijalistička radnička partija Hrvatske jasno poručuje: ponosni smo na taj dio naše povijesti, na borbu koja nas je povezala sa snagama s kojima smo pobijedili fašizam. Isto smo tako ponosni na sustav koji su naši pobjednici izgradili u poslijeratnom periodu – na socijalizam i radničko samoupravljanje. Takvom poviješću bi se trebao ponositi svatko tko drži do istinske slobode ljudskog roda.