Dan oslobođenja Zagreba – Trnjanski kresovi

Proslavu Dana oslobođenja Zagreba započeli smo paljenjem trnjanskih kresova 5. 5. 2018. u organizaciji Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ) na savskom nasipu kod Mosta slobode, na mjestu gdje su partizani 1945. skelom prešli rijeku i ušli u grad.

Prenosimo proglas MAZ-a:

Zagrepčanke i Zagrepčani, sugrađanke i sugrađani, drugarice i drugovi!
Prije 73 godine naš je grad oslobođen od fašističkog okupatora i zločinačke vlasti njihovih ustaških marioneta. Prije 73 godine partizanske su jedinice ušle u Zagreb kako bi se pridružile svojim zagrebačkim drugovima ― brojnim ilegalcima, komunistima, antifašistima ― da bi zadali konačni udarac fašističkoj vlasti kvislinške NDH i poslale je u ropotarnicu povijesti. Prije 73 godine naše su hrabre sugrađanke i sugrađani pokazali kako je Zagreb oduvijek bio i ostao nepokoreni grad. Pa ipak, unatoč toj slavnoj pobjedi, pobjedi za koju je svoje živote položilo osam tisuća Zagrepčana koji su se borili pod crvenom zastavom te dvanaest tisuća Zagrepčana koji su stradali od ustaškog terora, mi svakodnevno svjedočimo zatiranju njezina značaja te zatiranju svega onoga što je ona donijela sa sobom.


Zatiranje značaja pobjede 8. maja 1945. godine ne vidimo tako samo u reviziji, čak i besramnom falsificiranju povijesti, kojom se nastoje rehabilitirati ustaške kukavice i njihov zločinački režim. Zatiranje značaja te pobjede vidimo i u sve jačem nazadnjačkom divljanju ultrakonzervativnih klerikalnih udruga koje sustavno gaze po pravima žena i pravima naših LGBT drugarica i drugova. Zatiranje značaja te pobjede vidimo u sve gorem odnosu prema etničkim manjinama i izbjeglicama. Zatiranje značaja te pobjede vidimo u općoj materijalnoj nesigurnosti i starih i mladih, u nezaposlenosti i nesigurnim uvjetima rada, u rastakanju sustava zdravstvene i socijalne skrbi. Zatiranje značaja te pobjede vidimo u gaženju svih onih prava i tekovina socijalističke revolucije koje su naši drugarice i drugovi krvavo izborili, prava koja nam se danas nasilno pokušavaju oduzeti!


Ali koliko god se nazadnjačke i reakcionarne snage ovoga društva trudile, naša prava neće gaziti. Našu snagu i borbenost neće potkopati. A našu povijest, povijest otpora i borbe za bolje sutra, nam neće oduzeti.
Stoga vam ponosno čestitamo najvažniji i najznačajniji dan u povijesti Zagreba ― dan njegova oslobođenja.


SMRT FAŠIZMU―SLOBODA NARODU!

 

Obilježavanje Dana oslobođenja nastavlja se narednih dana:

7. 5. u 10 sati – odavanje počasti borcima NOR-a i žrtvama fašizma u Spomen parku Dotršćina

8. 5. – Besmrtni partizanski odred – mimohod ulicama Zagreba u povodu Dana oslobođenja i Dana pobjede nad fašizmom. Nose se portreti narodnih heroja i boraca, kao i svih naših predaka koji su sudjelovali u antifašističkoj borbi. Okupljanje u 11 sati na Trgu žrtava fašizma

9. 5. u 10,30 – obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom u organizaciji SABA RH i ZUABA – Svečana akademija u Hrvatskom glazbenom zavodu u Gundulićevoj.