SRP SPLITA, KAŠTELA I TROGIRA NA OBILJEŽAVANJU 75. GODIŠNJICE BITKE NA NERETVI

Članovi i prijatelji SRP-a Splita, Kaštela i Trogira, te Društva Josip Broz Tito iz Splita i Trogira, prisustvovali su 75. godišnjici obilježavanja bitke na Neretvi, poznate pod njemačkim kodnim imenom Fall Weiss (Bijeli slučaj), jedne od najkrvavijih i najslavniji bitaka Titovih partizana u II. svjetskom ratu, a kod nas označene kao Bitka za ranjenike u IV. neprijateljskoj ofanzivi gdje je u borbi s višestruko nadmoćnijim neprijateljem spašeno gotovo 4.000 ranjenih boraca, žena i djece.

O toj epopeji junaštva i požrtvovanja snimljen je 1969. godine znameniti film Veljka Bulajića „Bitka na Neretvi“ koji je proglašen jednim od najspektakularnijih i najgledanijih filmova jugoslavenske socijalističke kinematografije, a kojem je i Tito bio pokrovitelj, s učešćem niza međunarodnih filmskih zvijezda, a nominiran je i za Oscara za film na stranom jeziku.

Uz više stotine okupljenih antifašista i gostiju iz gotovo svih bivših jugoslavenskih republika, u malo mjesto Jablanicu, stiješnjenu u kanjonu rijeke Neretve, krasile su brojne pionirske kape i marame te istaknuta partizanska obilježja ratnog vremena.

Skupu se obratio predsjednik SABNOR-a BiH Bakir Nakaš riječima:

„Današnji dan govori da smo se ponovno objedinili s prostora bivše Jugoslavije. Okupile su se boračke organizacije iz Makedonije, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske. To je znak da će ova jubilarna 2018. godina obilježiti početak jedne buduće zajedničke borbe koja će na osnovama ravnopravnog učestvovanja i podjele zadataka uroditi plodom, a to je da se neofašističke i fašističke tendencije na prostorima bivše Jugoslavije zaustave na vrijeme.“

Učesnici manifestacije su s mosta u Neretvu bacili simboličnih 75 karanfila te položili cvijeće na Spomen-obilježje Muzeja „Bitka za ranjenike na Neretvi“.

U sklopu manifestacije, održana je u Muzeju svečana akademija. Uz ostale delegacije, u ime delegacije SUBNOR-a Hrvatske skupu se obratio drug Drago Mindoljević, predsjednik SABa Trogir, nakon čega je izveden bogati kulturno-umjetnički program.

 

Split, 07. 05. 2018.

SRP Gradska organizacija Split