Dan oslobođenja Zagreba

Nepokorenom gradu Zagrebu čestitamo najvažniji i najznačajniji dan u njegovoj povijesti, dan oslobođenja od fašističkog okupatora i zločinačke ustaške vlasti.

Prije 74 godine, partizanske su jedinice ušle u Zagreb i zadale konačni udarac kvislinškoj NDH.

Unatoč toj slavnoj pobjedi, za koju je svoje živote dalo osam tisuća Zagrepčana koji su se borili pod crvenom zastavom i dvanaest tisuća Zagrepčana koji su stradali od ustaškog terora, mi svakodnevno svjedočimo reviziji i besramnom falsificiranju povijesti, kojom se nastoje rehabilitirati ustaške kukavice i njihov zločinački režim. Oštro osuđujemo pokušaje revizije ishoda Drugog svjetskog rata i oživljavanje ideja i simbola zloglasnog ustaškog režima.

Koliko god se nazadnjačke i reakcionarne snage ovoga društva trudile, našu snagu i borbenost neće potkopati, a povijest neće promijeniti. Unatoč sustavnim pokušajima brisanja i zatiranja – mi slavimo značaj te pobjede i sve ono što je ona sa sobom donijela. Donijela nam je slobodu i socijalizam, donijela nam je radničko samoupravljanje. Bila je to slavna pobjeda kojoj dugujemo mnogo i koja nas obavezuje da je nastavimo.

 

Socijalistička radnička partija Hrvatske