Dan pobjede nad fašizmom – Europa slavi pobjedu nad zlom koje se u Hrvatskoj naziva domoljubljem

Na današnji dan, 9. 5. 1945., nacistička Njemačka je potpisala bezuvjetnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu u kojem je živote izgubilo više od 50 milijuna ljudi. Iako je rat u stvari završio nekoliko mjeseci poslije, kapitulacijom carskog Japana, u svim zemljama Europe 9. 5. se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom – nizom manifestacija i odavanjem počasti žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svjetskom ratu. Obilježava se i u Hrvatskoj, u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista, svečanom akademijom kojoj prisustvuju i neke političke stranke, među njima i naša Socijalistička radnička partija Hrvatske.

A Sabor i Vlada? Sabor i Vlada se srame Dana pobjede, srame se bitaka na Neretvi i Sutjesci, srame se spomenika podignutih u slavu desetaka tisuća poginulih boraca i revolucionara. Antifašizam našoj vlasti služi kao ukras u međunarodnim odnosima, a društvena stvarnost govori o ignoriranju antifašističkih vrijednosti. Europa se ponosi, a Hrvatska srami svog antifašizma. Europa slavi pobjedu nad zlom koje se u Hrvatskoj naziva domoljubljem – pa će Sabor i Vlada na komemoraciju u Bleiburg.

No, povijest se ne može ni izbrisati ni promijeniti. Niti se istina može iščupati iz naše svijesti. Tisuće su pohrlile u borbu protiv nacifašističkih okupatora i njihovih ustaških i četničkih slugu. Izvojevana je veličanstvena pobjeda nad zlom i tu pobjedu mi danas ponosno slavimo. Odajemo počast svim nevinim žrtvama i svim palim borcima u kojima vidimo uzor. Naša je obaveza nastaviti njihovu borbu za bolje i pravednije sutra.

 

Čestitamo vam Dan pobjede nad fašizmom!

 

 

Socijalistička radnička partija Hrvatske