Dan pobjede nad fašizmom

Dan pobjede nad fašizmom obilježen je u organizaciji Saveza i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista (SABA i ZUABA) svečanom sjednicom u Glazbenom zavodu u Zagrebu. Govor je održao Franjo Habulin, predsjednik Saveza, izveden je odgovarajući program… Moglo bi se reći da je sve bilo prigodničarski korektno – da nije bilo nekih pozdravnih govora.

Pozdravni govor je održao Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića – onog istog Plenkovića koji ne zna da je “Za dom spremni!” ustaški pozdrav, da je Jasenovac bio ustaški logor, da su šačicu jedva preživjelih logoraša oslobodili partizani koji su na kapama nosili crvenu zvijezdu petokraku… Koji, jadan, ništa ne zna, kao da je jučer pao s Marsa (ili možda s kruške) pa je morao osnovati Vijeće za suočavanje s prošlošću. On je poslao svog izaslanika da održi pozdravni govor hrvatskim antifašistima!

Pozdravni je govor održao i Milan Bandić, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović. One iste Kolinde Grabar Kitarović koja je izjavila da su ustaški zločinci koji su podvijena repa pobjegli u Južnu Ameriku “u Argentini pronašli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti svoje domoljublje”. Ta Grabar Kitarović pozdravlja hrvatske antifašiste preko svog izaslanika Bandića, istog onog Bandića koji se u smrdljivoj političkoj trgovini odrekao Josip Broza Tita, vrhovnog zapovjednika partizanske narodnooslobodilačke vojske čiju pobjedu nad fašizmom danas slave hrvatski antifašisti. Skandalozno!

Jedan se pozdravni govor može pohvaliti – onaj Siniše Hajdaša Dončića, potpredsjednika Hrvatskog sabora i člana SDP-a. Jasan, oštar, snažan! Šteta što SDP nije takav i kad je na vlasti.

9. 5. 2018.

SRP – Gradska organizacija Zagreb

Vesna Konigsknecht