Demokracija

Demokracija je vladavina naroda.

Termin se javlja u Grčkoj, u Ateni, ali su pravo odlučivanja imali samo slobodni građani (ne i robovi), samo muškarci (ne i žene), samo Atenjani (rođeni u Ateni, ali i da im je barem jedan od roditelja isto tako rođen u Ateni). Uz sva ova ograničenja, u Ateni je pravo vladanja imalo oko 10 % stanovnika.

Danas pravo glasa ima svaka punoljetna osoba. Robova nema, žene imaju pravo glasa, državljanstvo se može steći i ako netko nije rođen u Hrvatskoj. To, naravno, znači demokratičnije društvo, ali koja su ograničenja naše demokracije? Da li je danas ostvarena vladavina naroda? Kako mi vladamo?

Mi uopće ne vladamo! Mi samo svake četiri godine izaberemo one koji će nama vladati. Nemamo nikakvog utjecaja na njihove odluke, niti ih možemo opozvati ako ne ispunjavaju svoja predizborna obećanja. Možemo jedino protestima, štrajkovima, referendumima… nekim akcijama izazvati prijevremene izbore.

Danas su mnogi nezadovoljni novoizabranom vladom. Traže se novi izbori. Što ako ih dobijemo? Za koga ćemo glasati?

Na hrvatskoj političkoj sceni imamo dvije velike stranke sa stabilnim jezgrama pristaša koji za njih redovito glasaju. Svaka može gotovo sigurno računati na otprilike 20 do 25 % ukupnog biračkog tijela, znači za gotovo 50 % birača se na izborima zna za koga će glasati (za jedne ili za druge, bez obzira na to koja je od tih stranaka trenutno popularnija). Što s preostalih najmanje 50 % birača? Oni su nezadovoljni dvostranačjem i traže neku alternativu. Posljednjih smo godina imali priliku vidjeti neke nove stranke kojima nakon osnivanja popularnost naglo naraste, ali se birači isto tako brzo u njima razočaraju pa im popularnost padne i gotovo da nestanu s političke scene. Ne želimo komentirati nijednu od ovih stranaka, ni velike ni male, ali pokušavamo analizirati gdje te “alternativne” stranke griješe.

One nisu uspjele stvoriti neku svoju bazu, svoju stabilnu jezgru. Svi se uvijek neodređeno obraćaju građankama i građanima, što znači da se obraćaju i bogatim vlasnicima i osiromašenim radnicima, kao da će moći udovoljiti i jednima i drugima (i onima između), što je, naravno, nemoguće, a što onda dovodi do razočaranja i “kažnjavanja” tih stranaka prvom sljedećom prigodom.

Socijalistička radnička partija svoju bazu, svoju čvrstu jezgru, vidi u radnicima. Osnovani smo u listopadu 1997., a registrirani pri Ministarstvu uprave u veljači 1998. Obraćamo se prvenstveno radnicima, s njima želimo analizirati naš položaj u društvu i osmisliti način borbe za pravednije društveno uređenje.

Kada razmišljamo o svojim stvarnim životima (ne o mitovima i bajkama, nego o svom svakodnevnom životu), čime je najviše uvjetovan naš položaj u društvu? U velikoj mjeri novcem. O visini naših plaća ovisi što ćemo i koliko jesti, kakvu si zdravstvenu zaštitu možemo priuštiti, kakvo obrazovanje osigurati djeci, kakve će nam jednog dana biti mirovine. Na visinu naših primanja najviše utječe naš položaj u procesu rada. Ili smo vlasnici (tvornice ili trgovačkog lanca ili bilo čega) pa ćemo se bogatiti na račun svojih radnika – ili smo radnici koji nemaju dovoljno za sebe i svoje obitelji jer rezultate našeg rada prisvajaju oni koji unajmljuju našu radnu snagu. Naš položaj u procesu rada bitno određuje sve aspekte naših života i ta bi nam činjenica trebala biti važnija od svih drugih podjela koje nam se nameću.

Zato pozivamo sve radnice i radnike da sudjeluju u našim projektima, da zajednički spoznamo sve uvjete koji bitno određuju našu svakodnevnicu, ali i našu budućnost. Možemo li promijeniti sustav u kojem svojim poštenim radom ne možemo osigurati dostojanstven život sebi i svojim obiteljima? Možemo, ali samo zajedničkim snagama! Oni koji nas izrabljuju su od nas moćniji. Ali mi smo brojniji, daleko brojniji. Ako smo i složni, ako se organiziramo, kako u sindikat tako i u radničku političku stranku, onda smo sila koja može zadati udarac. Dobro osmišljenim i organiziranim akcijama možemo svoj položaj u društvu poboljšati, čak potpuno promijeniti.

Zajedno možemo!

 

 

Posjetite nas! Dežurstva srijedom od 17 do 20 sati u Zagrebu, u Tratinskoj 27/1,

tel. (01) 5807-654 ili mob. 095 / 880-1632

Javite nam se na e-mail forumradnika@gmail.com

Pratite nas i komentirajte na https://www.srp.hr/category/forum-radnika/ ili preko Facebook stranice Forum radnika SRP-a.