Dijalog na ljevici

Predstavnici SRP-a su 13. 2. 2017. bili na razgovoru s predstavnicima SDP-a. Razgovaralo se o stanju u društvu i na ljevici, o potrebi i mogućnostima suradnje.

Vrijeme će pokazati da li će se s novim vodstvom SDP vratiti lijevim idejama. Za sada pokazuju takve namjere. Pokrenuli su niz sastanaka sa strankama ljevice i sindikatima pokušavajući vratiti narušeno povjerenje, za početak tako što se vraćaju razgovoru. S nekim strankama su razgovor već obavili, s drugima ga planiraju obaviti u dogledno vrijeme, u međuvremenu su razgovarali i s predstavnicima sindikalnih središnjica. U taj se proces uključio i SRP s konkretnim prijedlozima. Predstavili smo nekoliko projekata koje bi mogli zajednički realizirati.

Ozbiljno sagledavajući stanje u društvu, procijenili smo da nije vrijeme za razmirice – tko je, a tko nije prava ljevica – nego da društvu moramo ponuditi alternativu. Suradnju možemo artikulirati oko nekoliko temeljnih načela: radnička prava, prava žena i manjina, antifašizam, sekularnost, održivi razvoj… Mogu li radnici, žene ili manjine u punoj mjeri ostvariti svoja prava u kapitalističkom društvu, da li je fašizam pobjediv u sustavu koji njeguje nacionalno (ili vjersko) jedinstvo kako bi razbio klasno jedinstvo, da li je održivi razvoj moguć u uvjetima svevlašća profita? Dat ćemo drugačiji odgovor na ova pitanja – SRP će jasno i glasno reći “ne” – ali smo suglasni da se za ova temeljna načela trebamo i moramo boriti.

Zato pozdravljamo dijalog na ljevici, aktivno ćemo i konstruktivno sudjelovati. Naravno, najviše ovisi o SDP-u i njegovoj iskrenoj predanosti lijevim idejama. Početak je obećavajuć..