DOGAĐAJI UZ DAN MLADOSTI 2024.

Uz već poznato tradicionalno obilježavanje Dana mladosti u Kumrovcu, na koji je i ove godine odaziv posjetioca bio odličan, održano je više manifestacija usko povezanih s likom i djelom maršala Tita. Najznačajnije događanje, uz svečanost u Kumrovcu, bilo je, svakako, obilježavanje 80. godišnjice Desanta na Drvar, gdje se okupilo nekoliko hiljada ljudi iz svih krajeva Jugoslavije.

Položeni su vijenci na ostacima spomenika srušenog eksplozivom 90-ih godina od strane pripadnika eksplicitno fašističke ideologije i prakse. Spomenik se sastojao od četiri ogromna betonska stupa postavljena na način obrnute piramide, koji su simbolizirali koncentrični napad na Drvar u okviru 360°.

Desant je započeo u ranim jutarnjim satima 25. maja 1944. godine pod kodnim nazivom „Konjićev skok“, u jugoslavenskoj historiografiji bila je to 7. i posljednja neprijateljska ofenziva – nepunu godinu kasnije, II. svjetski rat na području Evrope je završio. Taktički je to bila njemačka pobjeda, ali strateški poraz, jer njemačka vojska nije ispunila zadani cilj koji je inicirao sam Hitler, a zadatak je bio likvidirati Vrhovni štab partizanske vojske, a komandanta, maršala Tita, zarobiti i odvesti u Berlin radi propagandnog efekta. Jedini uspjeh vojske Wehrmachta bio je zarobljavanje nove maršalske uniforme sašivene za druga Tita. Vrhovni štab, saveznička vojna misija i Tito, koji su bili u pećini iznad Drvara, kao što znamo iz povijesti, uspjeli su se izvući i nastaviti borbu do oslobođenja. Iz toga derivira da zločinci koji su spomenik srušili ne podržavaju uspjeh partizanske vojske i poraz neprijatelja, jer je to ujedno i njihov poraz.

Iz Pule su, u organizaciji Društva Josip Broz Tito, otišla dva autobusa u kojima su bili i članovi SRP-a – jedan u Kumrovec, a drugi u Drvar.

Dan mladosti prigodno je obilježen i u drugim dijelovima jugoslavenskog prostora. Spomenut ću dva u kojima su akteri bili pripadnici partija s kojima SRP komunicira i surađuje. U Beogradu su naši drugovi Komunisti Srbije položili vijenac na grob maršala Tita, dok su NKPJ i SKOJ organizirali protestni skup ispred muzeja Jugoslavije, protiv namjere privremenog organa na mjestu gradonačelnika Beograda da izmjesti grob maršala Tita i Muzej Jugoslavije, pod nazivom „Tito da ostane – Gangula da ode“.

DELEGACIJA KOMUNISTA SRBIJE OBELEŽILA DAN MLADOSTI

Na skupu su bili prisutni članovi SUBNOR-a Beograd, Saveza Jugoslavena, Saveza komunista Srbije, Mini Jugoslavije i Mreže za odbranu čovečanstva. Na skupu su izneseni humani, politički, kulturološki i civilizacijski argumenti koji navedenu namjeru privremenog organa osporavaju.

ODRŽAN SKUP TITO DA OSTANE – GANGULA DA ODE 

28. V. 2024.

Vladimir Kapuralin