DAN MLADOSTI 2024.

Na ovogodišnjoj, već tradicionalnoj, manifestaciji evociranja činjenica i dostignuća vojskovođe, državnika i političara Josipa Broza Tita, pod nazivom Dan mladosti – radosti, održanoj u Titovom Kumrovcu, bilo je prisutno gotovo 10.000 Titovih obožavatelja koji su od ranog jutra pristigli iz svih krajeva bivše Jugoslavije pa i iz drugih zemalja. Iako je Josip Broz Tito rođen 7. svibnja, njegov rođendan se slavi 25. svibnja

Organizatori manifestacije, koja se održava pod geslom „U mladosti je radost – u radosti je mladost“, su Savez društava ‘Josip Broz Tito’ Hrvatske, Krapinsko-zagorska županija i općina Kumrovec, a program je počeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika Josipa Broza Tita.

“Ta nam manifestacija znači puno u kulturno-turističkom smislu i prilika je da se prisjetimo povijesti, nekih povijesnih činjenica te da se prisjetimo našeg velikana Josipa Broza Tita”, rekao je načelnik Kumrovca Robert Šplajt.

Na okupljanju su se slušale partizanske pjesme, prodavali suveniri, majice s Titovim likom, njegove fotografije i dr. Kao i prošle godine, ovaj događaj je prošao bez incidenata, a tek se ponegdje vidjelo vojno znakovlje.

Predsjednik Saveza društava „Josip Broz Tito“, Jovan Vejnović, zahvalio je okupljenima što su došli u Kumrovec kako bi „izrazili najveće poštovanje čovjeku koji se rodio u ovim bregima“.

“Čak i iz današnje perspektive, ili posebno iz današnje perspektive, potrebniji nam je nego ikad, zbog onoga za što se zalagao, što je stvorio i što nam je ostavio. Dugujemo mu za sve blagodati koje smo uživali pod njegovim vodstvom”, rekao je Vejnović.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Franjo Habulin, kazao je da je povijest ovih prostora ‘takva kakva je bila, ni ljepša ni ružnija’ te se kratko osvrnuo na današnju situaciju.

“Mislim da u ideološkom smislu Hrvatska skreće u desnu stranu, a to znači povijesni revizionizam koji bi pisao novu povijest, koji bi pobjednike pretvorio u gubitnike i obrnuto, poražene vojske prikazao kao istinske i domoljube i kao pobjednike u Drugom svjetskom ratu. To je ono što ne možemo prihvatiti i ne prihvaćamo”, rekao je Habulin.

Na proslavu je stigao i Stjepan Mesić. “Ne smanjuje se broj ljudi koji dolaze, poštuju povijest i njih ne može zavesti neka grupa sitnih proustaša”, komentirao je.

Zabavnim programom, od 13 sati do kasno popodne, za dobro raspoloženje goste je zabavljao muzički sastav Zlatni kristali.

Zanimljivo je da je među mnogobrojnim parolama i natpisima na majicama jedan Titov obožavatelj tetovirao njegov lik s natpisom „Odkad nema Jože, lopovi se množe“.

Na samom skupu, članovi SRP-a prikupljali su potpise za povratak Trga maršala Tita u Zagrebu, u suglasju s drugim zainteresiranim organizacijama, prvenstveno boraca i Društva Tito. Inicijator te akcije je SRP, a sama akcija naišla je na očekivanu podršku posjetilaca i dobar odaziv te je uspješno provedena.