FESTIVAL “ODIGITIS”

Predstavnik Mladih Socijalista Socijalističke radničke partije Hrvatske učestvovao je na 44. festivalu Komunističke omladine Grčke (KNE) “Odigitis”, koji je ove godine bio posvećen stogodišnjici osnivanja Komunističke partije Grčke (KKE) i pedesetogodišnjici osnivanja Komunističke omladine Grčke (KNE), a održavao se od 20. do 22. rujna 2018. Ukupno je na festivalu učestvovalo 40 delegacija komunističkih i radničkih omladinskih organizacija iz cijeloga svijeta.

U sklopu festivala, održan je međunarodni seminar u organizaciji KNE pod nazivom “200 godina od rođenja Karla Marxa – suvremenost i važnost Marxove teorije o kapitalističkoj eksploataciji”. Tokom ta tri dana, festivalom je dominirao bogati kulturno – umjetnički program i političke diskusije. Svaka delegacija je imala štand na kome se mogao predstaviti politički rad. Festival je posjetilo više od 120.000 ljudi, što je bilo najviše do sada.

Posljednjeg dana festivala, održan je masovni skup, koji je bio glavna manifestacija, pred više od 100.000 ljudi. Na skupu, prvi se obratio Sekretar Komunističke omladine Grčke, drug Nikos Abadietlos. On je u svom govoru istakao da omladina predstavlja najborbeniji dio komunista u Grčkoj i da je ona kroz svoju historiju pokazala da je beskompromisna u svojoj borbi. Nakon druga Abadietlosa, obratila se palestinska aktivistkinja, drugarica Ahed Tamimi. Ona je između ostalog istakla slijedeće: “Želim reći da mi dolazimo iz zemlje mira u kojoj nema mira. Bez mira u Palestini, ne može biti mira u svijetu. Sve vlade koje podržavaju Izrael rade iz vlastitih kapitalističkih interesa i mi se moramo ujediniti protiv kapitalizma i kolonijalizma koji je razlog i uzrok svih nesreća u svijetu!”

Na kraju, prisutnima se obratio generalni sekretar Komunističke partije Grčke, drug Dimitris Kucumbas. On je naglasio da je iza Komunističke partije Grčke 100 godina herojske borbe i da je omladina imala veliki značaj tokom historije KP Grčke i da su se čak, i djeca uzrasta 8 do 10 godina borila protiv fašizma. Naglasio je značaj obrazovanja i odgoja mladih ljudi kroz festival. Zatim se osvrnuo na opasnost imperijalističkih ratova, koji su proizvod sistemske kapitalističke krize. Drug Kucumbas je napomenuo da je sadašnja vlada, koju čine SIRIZA – ANEL, nastavila da vodi proimperijalističku i protunarodnu politiku te da pozitivni stav kreditora prema grčkoj vladi nije izlazak iz krize, već stavljanje nove omče oko vrata radnom narodu Grčke. On je zaključio da je važnost festivala u tome što on prilazi mladim generacijama i da je neophodno da u budućnosti zbacimo korumpirani kapitalistički sistem.

Predstavnik MS-a je tokom festivala iskoristio priliku da obavi brojne bilateralne razgovore i da dogovori buduće zajedničke akcije s drugovima iz cijele Europe.

U Ateni je također održan i 14. sastanak komunističkih omladina Europe (MECYO) 23. i 24. rujna 2018. na kojemu je prisustvovalo 24 organizacija iz 22 europske zemlje. Ove godine, skup je organizirala Komunistička omladina Grčke (KNE). Predstavnik MS-a je opisao u svome govoru političku situaciju u Hrvatskoj i rad Mladih Socijalista i SRP-a među mladima. Predstavnik MS-a je također podržao zajedničku izjavu komunističkih omladina Europe.

Nakon završetka festivala „Odigitis“, predstavnik MS-a pozvan je od strane aktivista KNE u posjet Pirejskoj politehnici, gdje je prisustvovao političkom djelovanju organizacije KNE među studentima.

 

Izvršni odbor MS SRP