Seminar o Koreji u Rimu

U Rimu je u subotu 15. rujna u organizaciji Komunističke partije Italije i ambasade DNR Koreje održan seminar povodom 70-e godišnjice osnivanja  Demokratske Narodne Republike Koreje.

Intervenirao je, između ostalih, prof. emeritus međunarodnog prava Aldo Bernardini. Spomenuo je Irak, Libiju, razaranje Jugoslavije, pad SSSR-a. Protumačio je Juche,  istaknuo hrabro držanje Demokratske Narodne Republike Koreje s poantom da su uspjeli natjerati veliku imperijalističku silu i predsjednika SAD-a Trumpa da sjedne za stol i pregovara o miru.

U nastavku pozdravni nastup predstavnika SRP-a Ivana Pavićevca i zajedničkom pismo koje su učesnici seminara uputili predsjedniku Radničke partije Koreje i predsjedniku Državnog savjeta DNR Koreje.

 

Dragi prijatelji, drugovi, gosti, predstavnici medija!

U ime Socijalističke radničke partije Hrvatske, u ime Koordinacije komunističkih i radničkih partija s jugoslavenskog prostora, dodatno u ime NKPJ iz Srbije i u moje lično ime upućujem vam iskrene pozdrave uz želju za plodan rad ovog seminara. Organizatorima se zahvaljujem na pozivu koji nam je omogućio da se predstavimo, ali i da saznamo i naučimo nešto novo na ovakvim okupljanjima, o nama dalekoj, ali dragoj zemlji i njenom narodu.

Danas kad smo se ovdje okupili da obilježimo 70-tu godišnjicu osnivanja DNRK, impresionirani smo dinamikom njenog razvoja i izgradnje socijalističkog društva pod vodstvom Radničke partije Koreje i njenog vrhovnog vođe druga Kim Jong Una, o čemu svjedoče brojni posjetioci nakon povratka iz te zemlje. Ta se izgradnja sprovodi u uvjetima stalnog agresivnog pritiska, prijetnji, provokacija i nametanja sankcija koje dolaze od strane SAD-a. Usprkos posljedicama koje deriviraju iz takvog stanja, Sjeverna Koreja je jedna od rijetkih zemalja danas koja je uspjela obranit i zadržat svoju suverenost. To ističem s posebnim senzibilitetom i pijetetom, jer sam potičem iz zemlje čiji su narodi suverenost živjeli punim plućima. Ta je zemlja bila Jugoslavija. Njeni su narodi svoju suverenost i samu državu izgubili u vrtlogu građanskog rata koji je nastao nakon kontrarevolucije i secesije 90-ih godina prošlog stoljeća. Ti su procesi dirigirani i vođeni izvana, a realizirani iznutra. Zato s pažnjom pratimo pritiske kojima je izložena DNRK i kojima se njeno rukovodstvo uspješno odupire.

Ukupnom korejskom narodu, koji zbog imperijalističkih interesa živi podijeljen 70 godina, želimo da smogne snage, hrabrosti i mudrosti u borbi za vlastitu emancipaciju.

Hvala na pažnji.

 

U Rimu, 15. IX. 2018.

Pavićevac Ivan

 

Poštovani druže Kim Jong-un,

na završetku seminara partija i udruga evropske regije, koji je danas održan u Rimu, na temu borbe Korejske radničke partije za izgradnju socijalističkog društva, povodom 70-e godišnjice osnivanja Demokratske Narodne Republike Koreje, mi sudionici odlučili smo vam poslati ovo pismo.

Evidentna inherentnost proturječja strukture kapitalizma i porast agresivnih imperijalističkih planova destabiliziraju trenutnu međunarodnu situaciju bez presedana.

Visina sa koje NDR Koreja vije zastavu socijalizma, ulijeva progresivnom i pravdoljubivom čovječanstvu uvjerenje u pobjedu socijalizma.

Komunistički pokret, koji je započeo u Europi rođenjem Karla Marxa prije dvjesto godina, sada se snažno ponovno rodio na Istoku izgradnjom socijalističke moći u Koreji, koji svjedoči da je socijalizam ideal čovječanstva i univerzalna istina.

Na ovom seminaru razgovarali smo i o djelima druga Kim Il-sunga i druga Kim Jong-ila, koja su dovela do pobjede izgradnje socijalističke moći neovisne, samoodržive i samoobranjive prirode onoga djelovanja koje Kim Jong-un dalekovidno vodi za postizanje najambicioznijih ciljeva izgradnje socijalističke moći. Izrazili smo svoju namjeru jačanju podrške i solidarnosti Radničkoj partiji Koreje.

Zahvaljujući njegovim dalekovidnom vodstvu, danas, DNR Koreja postala je činioc na međunarodnoj areni u zaštiti i poticanju pravde, mira i socijalizma.

I ubuduće angažirat ćemo se na davanju pune podrške i solidarnosti borbi Radničke partije Koreje na izgradnji socijalizma, mirnom i nezavisnom ujedinjenju zemlje i očuvanju mira i sigurnosti na korejskom poluotoku.

Iskreno se nadamo da ćete vi, druže Kim Jong-un, predsjedniče Radničke partije Koreje, postići daljnje uspjehe u vašoj aktivnosti usmjerenoj na pobjedonosni napredak stvari socijalizma.

 

Rim, 15. IX. 2018.

Učesnici seminara:

Komunistička revolucionarna partija Marksizma Lenjinizma Velike Britanije

Savez Komunista Finske

Komunistička partija Švicarske

Socijalistička partija Rumunjske

Socijalistička radnička partija Hrvatske SRP

Nova komunistička partija Jugoslavije Srbija NKPJ

Komunistička partija Italije

Pokret za mir i socijalizam Italija

Evropska udruga za proučavanje ideje Juche

Talijanski komitet za Songun, nezavisnost i suverenost

Talijanska sekcija KFA