GLAS ISTRE: DAN USTANKA NARODA HRVATSKE – U Titovom parku obilježen Dan ustanka naroda Hrvatske

https://www.glasistre.hr/pula/2023/07/27/u-titovom-parku-obiljezen-dan-ustanka-naroda-hrvatske-875646

Autor: Doria Mohorović
Fotografije: Milivoj Mijošek

Svečanim polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima NOB-a i žrtvama fašizma u Titovom parku danas je obilježen Dan ustanka naroda Hrvatske. Uz prigodne riječi i minutu šutnje, počast je odalo 40-ak okupljenih građana, mahom članova društva pulskih ogranaka Josip Broz Tito i SRP-a. Vijenac je ondje položen i početkom srpnja, odnosno 4. srpnja, kada je obilježen Dan borca.

– Vaše prisutstvo tu svih ovih 30 i nešto godina, i ne samo tu kod nas, nego na mjestu gdje se ustanak dogodio, govori kako se povijest ne može izbrisati. Ona je prisutna, ona je u nama i naš zadatak je da ju prosljeđujemo dalje mlađim generacijama, poručio je okupljenima Vladimir Kapuralin, predsjednik istarskog SRP-a. Osvrnuo se pritom na sam događaj ustanka protiv ustaških vlasti i NDH – 27. srpnja 1941. godine.

– Isti dan dogodio se i u Bosanskoj krajini, pa je ovo ujedno i Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine. Događaj koji se dogodio na današnji dan prije 82 godine je posljedica priprema koje je Komunistička partija Jugoslavije vodila uoči početka rata na način koji je ona osmislila i koja je dala svima dobro znan rezultat. Da partija nije imala snagu i viziju što učiniti, rezultat bi možda bio kao u 90-ima, rekao je Kapuralin.

van Brajković, predsjednik društva Josip Broz Tito, istaknuo je da njihovo društvo “postoji isključivo iz razloga održavanja i govora o objektivnoj istini iz vremena socijalizma i Tita”.

– To je naš prvenstveni zadatak, mi u tom smislu djelujemo na razne načine koliko je to moguće s obzirom na vrlo skromne financijske mogućnosti. No, organiziramo ponešto događanja, prije svega obilježavanje svih bitnih datuma iz tog vremena. U sklopu toga organiziramo i razne izlete, od posjete Kumrovcu, ove godine smo imali Sutjesku i Neretvu, u programu imamo još Jajce. Sve su to mjesta koja su značajna i vezana za NOB, za socijalizam i Tita. Tako da je i ovaj današnji dan dio toga, mi smo organizirali polaganje vijenaca u znak sjećanja na Dan ustanka u RH prije 82 godine, rekao je Brajković. Društvo je to koje broji 80-ak članova, od čega ih je 63 aktivnih.

Brajković je istaknuo i da mlađe generacije nisu dovoljno informirane o tim događajima jer se o njima malo priča u javnim prostorima.

– Nakon nastanka novog društvenog uređenja u našoj državi i novih granica, to se vrijeme tumačilo kao vrijeme mraka i vrijeme kada ništa nije valjalo. U posljednje se vrijeme o tome uopće ne govori iz razloga što govoriti da je to bio mrak, u odnosu na današnja zbivanja, je zaista deplasirano. Uglavnom se o tome ne govori u većini medija, kao ni u saboru, rekao je Brajković i na tu temu čitateljima preporučio novu knjigu “Istranin u vrtlogu pravosuđa i politike” Rudolfa Frančule.