Godišnja skupština Općinske organizacije Socijalističke radničke partije Hrvatske u Đurmancu

Godišnja skupština Općinske organizacije Socijalističke radničke partije Hrvatske u Đurmancu

5. ožujka održana je redovna godišnja Skupština Općinske organizacije SRP-a Đurmanec, pod predsjedanjem Zvonimira Beloševića. U izvještaju o jednogodišnjem radu i političkom osvrtu na situaciju u regiji, oštro je kritizirana aktualna vlast koja ništa ne čini da se zaustavi ekonomsko, društveno i moralno propadanje Hrvatske, a posebno Hvatskog Zagorja, a time i seoskih domaćinstava. Seljak ne može plasirati svoje proizvode, meso, mlijeko, kukuruz, a kredite mora vraćati, nema se od kuda platiti režije, kupiti dizel gorivo, repromaterijal za sjetvu. Nema novaca za liječenje, za školski autobus. Industrija je propala, a kao primjer su istakli Krateks, koji je upošljavao 3.500 radnika i osiguravao razvoj kraja. Tvornica stakla u Humu na Sutli  ne prima nove radnike. Propadaju obrti, mali poduzetnici, a mnogi radnici ne primaju plaću, ili rade za 2.500  kuna, bez prijevoza, toplog obroka, a rade i subotom i nedjeljom. Seljaci su sve više gladni i bosi. Dosta je lopova i kriminalaca na vlasti. U socijalizmu smo gradili ceste, ambulante, škole, tvornice, uvodili struju, telefone, išli na odmor, a sada to samo mogu Presečki, Mihaljec, Mikulić i još par njih.

Dokle tako? – pitaju se  radnici, seljaci, pitaju se i članovi i simpatizeri SRP-a, koji podržavaju proteste fejsbukovaca i proširuju zahtjev ne samo za smjenu vlade, nove izbore, već za stvaranje pravednijeg i boljeg sustava – socijalizma. Nema razlike u politici i praksi između HDZ-a i SDP-a ni u zagorskoj siromašnoj sredini. U raspravi na skupštini su uzeli učešće Josip Mužar, Mijo Pavić, Mirko Smiljanec i Marija Belošević. Osudili su sve jači govor mržnje na radiju, televiziji i novinama, sve veću podršku crkve radikalnoj desnici i neofašistima. Kome služi i kuda vodi revizija prošlosti, kopanja po grobištima? Izači ćemo na izbore, poručili su drugovi iz Zagorja. Naši kandidati će biti pošteni ljudi, ugledni, nepodmitljivi, istinski demokrati i naprednih nazora, a ne moraju nužno biti članovi SRP-a. Uskoro će se osnovati i Gradska organizacija SRP-a u  Krapini, gdje je imenovan povjerenik Mirko Smiljanec. On osobno je ostao bez posla, a ne može u mirovinu.

U radu su uzeli učešća još i Ivan Plješa, predsjednik SRP-a, te članovi Predsjedništva Franjo Golenko i Milan Vasiljević. Plješa je dao naglasak pripremama za izbore, istakavši da je SRP do sada bio trinaesti među svim stranačkim (i koalicijskim) listama i da je sada povoljna klima da se postignu bolji rezultati.

Inače, Skupština je održana u Osnovnoj školi Đurmanec, koju su mještani osamdesetih godina podigli samodoprinosom, a sada se dograđuje sportska dvorana.

Pripremio: Stjepan Šafran, politički tajnik